FURĂCIUNE CA-N CODRU Management dezastruos la Direcţia Silvică pe activitatea de vânătoare. Pe lângă pierderile de miliarde de lei, în ultimii 4 ani s-au împuşcat toţi cerbii lopătari aduşi din Austria pentru reproducţie şi creştere a calităţii genetice a acestei specii, iar valoarea exemplarelor de urs recoltate a scăzut de la 570 de puncte la doar 350. Management dezastruos sau jaf la drumul mare la Direcţia Silvică Argeş, în ce priveşte activitatea de vânătoare. Cel puţin aşa arată rezultatele pe ultimul an, dovadă că, de curând, Regia Naţională a Pădurilor „Romsilva” a şi demarat un amplu control în Argeş.
Mai-marii Regiei vor să afle ce s-a întâmplat la Direcţia Silvică, unde, numai anul trecut, sezonul de vânătoare s-a încheiat cu pierderi de circa 1,5 miliarde de lei vechi şi cu nişte rezultate cel puţin ciudate în ceea ce priveşte vânatul. Asta, în condiţiile în care Direcţia Judeţeană ar trebui să fie printre primele trei din ţară ca putere financiară şi profituri din activitatea de vânătoare, judecând după valoarea fondului cinegetic argeşean. Problemele financiare şi de management al activităţii de vânătoare la Direcţia Silvică nu se referă doar la ultimul an, declinul începând, după cum rezultă din acte, în urmă cu patru ani. Practic, perioada în care prin fruntea Direcţiei Silvice Argeş au trecut fostul prefect Gogu Davidescu şi Ion Dobrinoiu. Chiar dacă Davidescu a fost o scurtă perioadă de timp director la Silvic, mai – septembrie 2009, după care a fost avansat prefect, tot el a fost cel care a controlat activitatea acestei Direcţii, deşi în fruntea instituţiei s-a aflat Ion Dobrinoiu, arestat şi cercetat pentru luare de mită.
Complexul de la Mozacu, devastat de fosta conducere
Dezastrul de la Direcţia Silvică Argeş este confirmat şi de noul director, Armand Chiriloiu. Acesta a ocupat în ultimii trei ani funcţia de director pentru vânătoare în Regia Naţională a Pădurilor, „Romsilva”, fiind promovat la Bucureşti, după ce, timp de mai multă vreme, a ocupat aceeaşi funcţie şi la Direcţia Silvică Argeş. „Pentru mine, este de neînţeles ce s-a putut petrece cu activitatea de aici, cum a fost condusă. Managementul a fost cel puţin dezastruos. Asta rezultă din hârtii. Care sunt cauzele, în realitate, nu pot afirma. Dar ce am găsit în acte e ciudat. În urmă cu 4 ani, adică în 2008, când eu mă ocupam de acest domeniu, de direcţia de vânătoare a Direcţiei Silvice Argeş, aveam un profit de circa 2,5 miliarde de lei pe an. Acum, direcţia este pe pierdere, având o pagubă de 1,5 miliarde anual. E foarte aiurea ce s-a întâmplat! Ca să nu mai spun de ce figurează în hârtii în ce priveşte vânatul, valoarea trofeelor nu respectă nici măcar legea probabilităţii. Dacă în urmă cu 4 ani se recoltau exemplare de urs de 560-570 de puncte, care valorau până la 20.000 de euro, în 2011, spre exemplu, din acte a rezultat că s-au vânat doar „ursuleţi” sub 350 de puncte. Nu e posibil! Ce s-a întâmplat cu exemplarele mari? Unde au dispărut? Cineva va trebui să dea explicaţii pentru asta. Nu mai vorbesc de faptul că, în mandatele de directori ale lui Gheorghe Davidescu şi Ion Dobrinoiu, s-a ales praful de complexele de vânătoare. Cel mai elocvent exemplu este cel al complexului de la Mozacu început în 2002, şi care şi-a recuperat total investiţia prin 2006. Din acel an Mozacu mergea pe profit, numai că, în ultimii 4 ani, s-a distrus totul.
Un alt program din Direcţia Silvică Argeş care mergea bine, pe care chiar eu îl demarasem, era înmulţirea cerbilor lopătari, cu ajutorul unor animale de reproducţie aduse tocmai din Austria pentru a creşte valoarea genetică a vânatului. Ei bine, ştiţi ce au făcut aceşti domni în 4 ani? Au împuşcat toate exemplare aduse spre reproducţie, iar acum au rămas doar animale bătrâne, care nu fac altceva decât să strice calitatea cinegetică a speciei. Nu mi-am putut închipui că în sistemul silvic se pot întâmpla atâtea nereguli şi abuzuri. Nu ştiu ce au vrut oamenii ăştia să facă aici, dar în niciun caz silvicultură, ci cu totul şi cu totul altceva!”, ne-a declarat Armand Chiriloiu, noul şef al Direcţiei Silvice Argeş.
Direcţia Silvică Argeş mai are în gestiune în prezent 8 fonduri de vânătoare, din cele 12 pe care le avea în urmă cu doi ani, 4 fiind pierdute: ori la licitaţie, ori încredinţate direct proprietarilor de terenuri. Dezastrul de la Direcţia Silvică este confirmat şi de ceea ce s-a întâmplat în cazul cotelor de vânătoare, care nu au fost îndeplinite la niciuna dintre specii în sezonul încheiat. Din cei 15 urşi puşi „la bătaie”, vânătorii nu au putut recolta decât 10, şi ăia micuţi ca valoare, iar exemplarele mari parcă au „intrat în pământ”. Din 8 cerbi, nu s-au putut împuşca decât 2, iar din 40 de capre negre, doar 22 au fost vânate. Asta, în timp ce cheltuielile, salariile paznicilor şi plata personalului silvic, mâncarea asigurată vânatului şi toate costurile pentru întreţinerea fondurilor şi a vânatului au fost comparabile sau chiar mai mari. Această dispariţie bruscă a animalelor sălbatice a făcut ca, în 2011, veniturile realizate să fie de doar 118.000 de euro, în vreme ce bilanţul de acum patru ani arăta încasări de cel puţin 250.000 de euro pe sezon.