Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății: Valul patru al pandemiei va fi al nevaccinaților. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, este de părere că valul patru al pandemiei va fi al persoanelor nevaccinate. De asemenea, aceasta spune că România este pregătită pentru o nouă creștere a numărului de cazuri de coronavirus.

“Cred că sub un procent dintre persoanele vaccinate s-au îmbolnăvit, cel puțin din datele pe care le-a transmis CNCAV. Ce știm este că, de exemplu, din pacienții infectați cu tulpina Delta avem trei decese confirmate la ultima raportare a INSP şi niciunul dintre aceștia nu era vaccinat. Acest val patru va fi, de fapt, un val al nevaccinaților, aceștia vor fi principalii afectați”, a declarat Ioana Mihăilă la Digi24.

“Ne pregătim de valul patru încă de la finalul valului trei. Atunci când am modificat ordinul pentru redeschiderea spitalelor, am solicitat spitalelor şi direcțiilor de sănătate publică să atașeze un plan de revenire a numărului de paturi destinate pacienților COVID la un număr mai mare, dacă se observă o recrudescență a cazurilor. Dar aici vorbim de situația nefericită în care avem mulți pacienți spitalizați. Ce trebuie să fim conștienți este că şi în aceste țări în care, într-adevăr, numărul de cazuri a crescut, nu a crescut semnificativ sau nu atât de mult ca în valurile anterioare numărul spitalizărilor şi numărul deceselor. Practic, chiar dacă cazurile au crescut, persoanele vaccinate nu au risc de a dezvolta formă severă de boală”, a adăugat Mihăilă.

Varianta Delta îi reinfectează pe cei care au avut deja COVID iar o singură doză de vaccin nu ajută.

Analizele de laborator au arătat că, prin comparație cu varianta Alfa, varianta Delta, care își are originea în India, este de patru ori mai capabilă să învingă protecția furnizată de anticorpii generați în urma unei infecții precedente.

Studiul a mai indicat că o singură doză de vaccin Pfizer sau AstraZeneca asigură o protecție de doar 10% împotriva variantei Delta.

Noile concluzii se adaugă constatării că Delta este cu până la 60% mai contagioasă decât versiunea de COVID care a fost anterior dominantă în Regatul Unit.

Descoperirile au fost publicate în revista Nature. Ele explică răspândirea extrem de rapidă a virusului, în special la adulții tineri, în rândul cărora rata celor complet vaccinați este mai scăzută.

De asemenea, este probabil că acest studiu va duce la înmulțirea apelurilor în vederea vaccinării copiilor, dat fiind că școlile se pot baza într-o măsură mai mică decât s-a crezut pe imunitatea naturală dobândită în urma unei infecții precedente.

Comments

comments