Instituţia Prefectului solicită instanţei de contencios administrativ anularea a 146 de dispoziţii emise de viceprimarul municipiului Piteşti

Luni 4 aprilie a.c., Institutia Prefectului a sesizat instanta de contencios administrativ din cadrul Tribunalului Arges in vederea anularii unui numar de 146 de dispozitii emise în perioada 1-19 octombrie 2015 de viceprimarul municipiului Pitesti, Cornel Ionică, se arată într-un comuncat oficial, emis de Biroul de presă al instituţiei.

Cu ocazia exercitarii controlului de legalitate de catre prefect, potrivit atributiilor acestuia stabilite de art. 123(5) din Constitutia Romaniei, s-a constatat ca aceste dispozitii sunt emise de viceprimarul Cornel Constantin Ionica.

Trebuie mentionat ca, inca din data de 7 ianuarie a.c., Institutia Prefectului a purtat corespondenta cu  Primaria Municipiului Pitesti, primarul Tudor Pendiuc si secretarul municipiului Pitesti, solicitand reanalizarea acestor dispozitii si intrarea in legalitate.

La repetatele noastre solicitari nu ne-a fost prezentata nicio dispozitie de delegare de atributii pentru a justifica emiterea celor 146 de dispozitii de catre viceprimarul Ionica, nefiindu-ne  prezentate, totodata,  nici argumentele legale prin care sa fie intemeiata acesta situatie de fapt.

Trebuie amintit ca in data de 14 august 2015 Curtea de Apel Bucuresti a admis contestatia primarului Tudor Pendiuc si a dispus inlocuirea masurii arestului preventiv cu masura controlului judiciar. In aceasta situatie a incetat si masura suspendarii acestuia din functia de primar al municipiului Pitesti incetand, astfel, si aplicabilitatea hotararii Consiliului Local al municipiului Pitesti prin care viceprimarul Ionica a preluat atributiile de primar.

Institutia Prefectului a analizat cu atentie  situatia  ivita la nivelul Primariei Municipiului Pitesti, tocmai pentru ca intelege consecintele juridice ale acestui demers, intrucat prin sesizarea instantei de contencios administrativ aceste dispozitii vor fi suspendate de drept, insa  intelege totodata, ca mai presus de toate trebuie sa fie respectata legea. 
   
Institutia Prefectului considera ca aceasta situatie putea fi evitata daca la nivelul Primariei Municipiului Pitesti se identificau anumite solutii de intrare in legalitate, dupa incetarea suspendarii primarului Tudor Pendiuc, astfel :

1. Primarul Tudor Pendiuc putea emite dispozitiile. Consideram ca prin Incheierea din data de 14 august 2015 Curtea de Apel Bucuresti, in cadrul controlului judiciar, nu i-a interzis primarului sa-si desfasoare activitatea, si, implicit, sa emita dispozitii, ci doar „€枹a nu se apropie si sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale cu inculpatii si martorii in cauza penala”€・ din considerentul de a nu afecta buna defasurare a procesului penal. Consideram ca emiterea dispozitiilor de catre primarul Pendiuc alaturi de care contrasemna pentru legalitate secretarul Cerbureanu, martor in cauza penala, nu ar fi dus la incalcarea controlului judiciar;

2. Primarul Tudor Pendiuc  isi delega atributiile, inclusiv emiterea de dispozitii, la incetarea suspendarii din functie. Potrivit Legii administratiei publice locale primarul isi poate delega atributiile  : viceprimarilor, secretarului, conducatorilor compartimentelor functionale sau personalului din aparatul de specialitate, precum si conducatorilor institutiilor si serviciilor publice de interes local, in functie de domeniile de activitate. Delegarea de atributii catre viceprimari, secretar sau alte persoane din aparatul de specialitate ar fi condus la evitarea unor prezumtive situatii de incalcare a controlului judiciar.

3. Secretarul Iosiv Cerbureanu nu mai contrasemna dispozitiile. Trebuie precizat ca secretarul a indeplinit varsta standard de pensionare inca din anul 2014, motiv pentru care primarul trebuia sa-i inceteze de drept raportul de serviciu potrivit Statutului functionarilor publici. Mai mult, acesta s-a pensionat in anul 2015 , cumuland din acel moment pensia cu salariul. Facem precizarea ca acesta solutie a fost adoptata de Primaria Municipiului Pitesti la solicitarea noastra in cazul emiterii Dispozitiei nr.313/10.02.2016 privind trimestrializarea bugetului municipiului Pitesti pe anul 2016, cand aceasta a fost emisa de primarul Tudor Pendiuc si contrasemnata pentru legalitate de seful biroului juridic din primarie.

Institutia Prefectului in acord cu misiunea sa de a veghea la respectarea starii de legalitate in judet va continua acest demers, de anulare a actelor administrative nelegale emise de autoritatile administratiei publice locale din municipiul Pitesti, pana la momentul intrarii acestora in legalitate. 

Biroul de Presa,
4 aprilie 2016

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.