Inspectorii MFP pot veni în control la ONG-uri și pot face verificări cu până la zece ani în urmă

654 views

Inspectorii Ministerului Finanțelor Publice (MFP) pot de-acum să controleze ONG-urile care primesc sponsorizări sau sume redirecționate de persoanele fizice din impozitul pe venit, conform unui act normativ apărut recent în Monitorul Oficial. Până acum, acest lucru nu era posibil, astfel că autoritățile nu puteau verifica dacă acei bani erau folosiți cum trebuie.

Mai exact, prevederile fac parte din Ordonanța Guvernului nr. 18/2018 privind reglementarea unor măsuri în domeniul inspecției economico-financiare efectuate de Ministerul Finanțelor Publice și pentru completarea unor acte normative. Documentul a fost publicat vineri în Monitorul Oficial și se aplică începând de astăzi.

Principalul scop al actului este stabilirea unei entități de stat care să poată verifica sponsorizările și redirecționările de impozit pe venit pe care le primesc ONG-urile. Astfel, atribuțiile de control au fost date aparatului de inspecție economico-financiară din cadrul MFP.

În nota de fundamentare ce a însoțit OG nr. 18/2018 în forma sa de proiect scria că „în scopul asigurării și protejării interesului public este necesară reglementarea măsurii ca Ministerul Finanțelor Publice, ca organism cu atribuții de control al sumelor alocate de la bugetul general consolidat, să fie abilitat să exercite controlul” pentru a vedea:

・ cum sunt folosite sumele acordate prin sponsorizări sau mecenat pentru susținerea unor activități fără scop lucrativ (pentru domeniile cultural, artistic, medico-sanitar sau științific);
・ cum sunt folosite fondurile primite din redirecționarea impozitului pe venit datorat de români;
・ cum sunt folosite fondurile publice acordate de la bugetul de stat pentru finanțarea asociațiilor și fundațiilor.

În același document scria că, după publicarea ordonanței în Monitorul Oficial, controalele pot fi făcute inclusiv pentru perioade anterioare intrării sale în vigoare (adică înainte de 3 septembrie 2018), în cadrul termenului de prescripție de cinci sau zece ani.

În altă ordine de idei, trebuie menționat că, mai nou, firmele plătitoare de impozit pe profit și impozit micro sunt obligate să depună anual o declarație informativă privind sponsorizările pe care le fac.

Comments

comments