ajutoare„Dacă e de la stat, să luăm!“, pare a fi deviza multor argeşeni, care consideră că au tot dreptul să primească ajutoare, alocaţii şi subvenţii de la bugetul de stat, adică din banii tuturor, chiar dacă ei sunt putrezi de bogaţi şi nu ar avea nevoie! Asta, fără să le pese de faptul că alţii poate chiar au nevoie disperată, pentru a supravieţui, efectiv, de banii pe care statul îi acordă familiilor nevoiaşe. Este şi cazul familiei Enache, de la Topoloveni, descoperită recent că a declarat pe proprie răspundere că se află într-o situaţie dificilă şi are nevoie de cei 27 de lei pe lună alocaţie pentru sprijinul familiei, deşi deţineau un cont bancar în valoare, nici mai mult, nici mai puţin, de 4,6 miliarde de lei vechi!
După cum au descoperit inspectorii Curţii de Conturi şi ai Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, respectiva familie a primit bani de la stat 12 luni. Nu se ştie însă care va fi, până la urmă, debitul final ce li se va imputa, dat fiind că familia respectivă are timp, până pe 7 iulie, să aducă acte în apărarea lor.
„Controlul a fost făcut pentru anul 2012 şi 2013. Ei au încasat bani 12 luni, ca ajutor de susţinere a familiei, care se acordă familiilor cu copii în întreţinere ce au un venit, dar acesta e mai mic faţă de venitul minim garantat, iar statul completează diferenţa. Nu ştim însă, la acest moment, dacă aveau contul în cauză înainte să depună cererea de ajutor sau au primit cele 4,6 miliarde după aceea! În mod normal, dacă valoarea prejudiciului nu depăşeşte 1.000 de lei, nu cerem decât returnarea banilor, însă nu este exclus ca Agenţia Naţională să ceară şi începerea urmăririi penale împotriva lor!“, ne-a declarat Elena Grigorescu, director executiv AJPIS Argeş.  

485 de solicitanţi de ajutor social, cu depozite bancare

Potrivit legii, cei care au conturi bancare mai mari de 30 de milioane de lei vechi, sunt excluşi din start la acordarea de ajutoare sociale. Cum, până acum, acest lucru nu se putea verifica, mulţi au crezut că nu vor fi prinşi cu minciuna, aşa că nu au avut nicio problemă în a da declaraţii în fals. Însă, în prezent, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială poate verifica toţi solicitanţii în bazele de date de la alte instituţii, începând cu Finanţele Publice şi APIA, şi până la cea care se ocupă de evidenţa animalelor, şi acestea fiind criterii de excludere de la beneficiile sociale. Pentru că toate băncile raportează şi trimit Fiscului impozitul pe dobândă, acesta are posibilitatea de a calcula valoarea depozitului, iar ANPIS poate confrunta astfel datele reale cu cele din dosarele de ajutoare sociale. În prezent, în Argeş sunt suspectaţi că au cerut ajutor social, deşi aveau mai mult de 30 de milioane de lei la bancă, nu mai puţin de 485 de solicitanţi. Ei au primit ilegal, spun Fiscul şi Inspecţia Socială, 4,2 miliarde de lei vechi.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI