Indicii ROBOR continuă să scadă! Sfaturile specialiștilor pentru cei care au credite în derulare

Indicii ROBOR, în funcţie de care se calculează costul creditelor cu dobândă variabilă, au continuat să scadă uşor după ce au crescut vertiginos anul trecut.

BNR a publicat miercuri valoarea indicelui bancar ROBOR, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei.

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut miercuri la 7,30% de la 7,31% valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR. O valoare similară nu a mai fost atinsă din data de 5 februarie 2010.

La începutul anului 2022 indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 7,57% de la 7,58%.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 7,93% de la 7,94%.

În scădere este şi indicele IRCC. Românii sunt puternic afectaţi de creşterile de dobânzi din ultima perioadă – unele rate crescând cu peste 50% , ca urmare a celor 11 majorări consecutive de dobândă cheie decise de BNR, în ultimele 15 luni, în încercarea de a tempera inflaţia.

Potrivit experţilor, soluţia ar fi rambursarea anticipată parţială.

Banca Naţională a României a crescut în ianuarie din nou dobânda-cheie, care a ajuns astfel la 7% pe an, față de un nivel de numai 2% anual la începutul lui 2022.

În urma majorărilor de dobânzi este foarte eficientă rambursarea parțială anticipată, corelată cu reducerea corespunzătoare a perioadei de derulare a creditului.

Vestea bună pentru românii cu rate este aceea că dacă nu mai apar evoluții negative neașteptate, este posibil ca majorarea dobânzii-cheie operată de către BNR în ianuarie să fi fost ultima din acest ciclu economic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here