Indicii ROBOR, în funcţie de care se calculează costul creditelor cu dobândă variabilă, au continuat să scadă uşor după ce au crescut vertiginos anul trecut.
BNR a publicat miercuri valoarea indicelui bancar ROBOR, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei.
Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut miercuri la 7,30% de la 7,31% valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR. O valoare similară nu a mai fost atinsă din data de 5 februarie 2010.
La începutul anului 2022 indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.
Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.
Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 7,57% de la 7,58%.
Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 7,93% de la 7,94%.
În scădere este şi indicele IRCC. Românii sunt puternic afectaţi de creşterile de dobânzi din ultima perioadă – unele rate crescând cu peste 50% , ca urmare a celor 11 majorări consecutive de dobândă cheie decise de BNR, în ultimele 15 luni, în încercarea de a tempera inflaţia.
Potrivit experţilor, soluţia ar fi rambursarea anticipată parţială.
Banca Naţională a României a crescut în ianuarie din nou dobânda-cheie, care a ajuns astfel la 7% pe an, față de un nivel de numai 2% anual la începutul lui 2022.
În urma majorărilor de dobânzi este foarte eficientă rambursarea parțială anticipată, corelată cu reducerea corespunzătoare a perioadei de derulare a creditului.
Vestea bună pentru românii cu rate este aceea că dacă nu mai apar evoluții negative neașteptate, este posibil ca majorarea dobânzii-cheie operată de către BNR în ianuarie să fi fost ultima din acest ciclu economic.