EXCLUSIV De doi ani, inginerii de la IPEE Curtea de Argeş lucrează intens pentru a scoate pe piaţă un incubator special pentru ouăle unei specii foarte rare, pasărea Emu, a doua ca mărime din lume, după struţ. Fabricarea unui astfel de incubator este în premieră la nivel naţional, iar comercializarea lui este echivalentul unei afaceri de milioane de euro. Plus de asta, există foarte multe solicitări din partea clienţilor, care s-au înscris deja pe lista doritorilor şi care, din câte se pare, nu vor mai avea mult de aşteptat, deoarece se preconizează ca mult-aşteptatul incubator să ajungă să fie comercializat chiar anul acesta. Deşi scoaterea pe piaţă a incubatorului pentru ouă de pasăre Emu era preconizată pentru anul trecut, proiectul a fost amânat, întrucât aparatul a avut nevoie de mai multe îmbunătăţiri. Aproape gata pentru a fi oferit clienţilor, incubatorul a fost supus unor modificări legate de umiditate, care să se adapteze nevoilor de dezvoltare a puilor în ouă.
Pentru a fi şi mai siguri că incubatorul va funcţiona 100%  atunci când va ajunge pe piaţă, specialiştii de la IPEE Curtea de Argeş – lider naţional în producţia de incubatoare – au optat pentru a scoate chiar ei prima serie de pui Emu, în laboratorul de la Curtea de Argeş.
Aşa se face că, graţie unui colaborator din Braşov, la IPEE Curtea de Argeş au ajuns 20 de ouă Emu, care au fost puse în incubator. Din cele 20, au ieşit deja primii doi pui de Emu, care sunt urmăriţi şi analizaţi cu mare atenţie de cercetătorii de la Curtea de Argeş. Desigur că se aşteaptă să iasă şi alţi pui, însă nimeni nu dă asigurări că, din cele 18 ouă rămase, toate vor da rezultate, deoarece contează foarte mult şi modul în care acestea au fost conservate până să ajungă în incubator. Ce este însă îmbucurător pentru cei de la IPEE Curtea de Argeş este faptul că, prin apariţia primilor doi pui de Emu, incubatorul lor s-a dovedit funcţional.

Pielea şi carnea păsării Emu sunt foarte solicitate în Occident

Conform afirmaţiilor făcute de directorul IPEE Curtea de Argeş, Bogdan Frujină, dacă treaba va merge bine, într-o lună preţiosul incubator va putea fi comercializat. Originară din Australia, o pereche Emu ajunge la maturitate să coste peste 3.000 euro. Carnea lor este căutată de restaurantele de lux, iar pielea ajunge să coste între 800 şi 1.000 euro, în timp ce grăsimea de Emu se vinde cu 900 de euro kilogramul.
În ceea ce priveşte cheltuielile de întreţinere cu uriaşele înaripate, acestea ajung pe lună la câţiva zeci de lei de pasăre. Nu au nevoie de condiţii speciale, ci doar mult spaţiu de mişcare. Nu e nevoie de vaccinuri, ci doar de făină şi lucernă, pentru hrană.
Greutatea la care ajunge un Emu la maturitate este de 55-60 de kilograme, femelele fiind mai mari decât masculii. Acestea depun ouă la interval de 2-3 zile, dar nu mai mult de 20. Acestea sunt clocite de mascul, care nu se ridică de pe cuib până la ieşirea puilor, nici pentru a bea apă sau a mânca. Puii rezultaţi din ouă au 12 cm înălţime şi o greutate de aproape 5 kg, cresc foarte repede, ajungând adulţi în doar 6 luni.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI