RĂZBOI, PE TIMP DE PACE Arme, muniţii, echipamente militare de ultimă oră, maşini de luptă, o amplă desfăşurare de forţe terestre, demnă de cel mai…hi-tech război. Nu este vorba de teatrul de operaţiuni militare din Irak sau Afganistan, ci de cel mai mare poligon militar privat din România, amenajat în comuna Brăduleţ, pe circa 45 de hectare. Aici, an de an, se organizează jocuri militare la care participă sute de oameni, atât din ţară, cât şi din străinătate. Recordul de participanţi a fost stabilit anul trecut, când 250 de soldaţi s-au luptat, timp de mai multe zile, pe dealurile din Brăduleţ. Aproape în fiecare week-end, la Brăduleţ se adună zeci – uneori şi sute – de jucători din întreaga ţară, pentru a simula bătălii reale, de fapt un nou sport care începe să prindă teren şi în România după ce a cucerit întreaga lume. Airsoft-ul, după cum este denumit, este un joc sportiv în care bărbaţi şi femei simulează un conflict sau efectuează anumite misiuni, cu ajutorul unor replici ale armelor reale, utilizând echipamente specifice şi tactici militare reale.

Cel care s-a gândit că aşa ceva ar fi gustat şi la noi se numeşte Mihai Stănculescu şi este un fost militar, locotenent, căruia însă armata reală nu i s-a părut la fel de atractivă cum este un joc Aisoft. Profitând de faptul că, la Brăduleţ, unde este şi proprietarul unui sat de vacanţă, natura este extrem de generoasă şi permite desfăşurarea unor „bătălii” extrem de interesante, a început amenajarea parcului, în urmă cu trei ani.
Ideea s-a dovedit repede a fi una câştigătoare, astfel că anul trecut a organizat cel mai mare joc desfăşurat până acum în România, iar pentru 2013, vrea să bată recordul de participanţi. „În primii doi ani, am început mai uşor, dar anul trecut am avut o mare afluenţă. La evenimentul pe care l-am organizat „The Gathering”, am avut înscrişi peste 250 de jucători. Putem spune că fost chiar şi internaţional, fiindcă am avut surpriza să sosească şi o echipă din Ungaria. Înscrierile pentru jocul de anul acesta, programat pentru luna august, au început deja, şi sperăm să depăşim 300 de participanţi”, ne-a declarat Mihai Stănculescu.

Viteza unui proiectil poate depăşi, în funcţie de armă, 50-60 m/s, adică 180 km/h

Armele folosite sunt copii fidele ale modelelor de arme reale (AK, M4, MP7, Glock, etc.) iar „muniţia” este reprezentată de bile din plastic sau silicon, foarte uşoare, cântărind între 0,1 şi 0,4 g grame. Viteza unui proiectil poate depăşi, în funcţie de armă, 50-60 m/s, adică 180 km/h şi poate ajunge chiar până la 180 m/s (648 km/h). Armele bat până la 50-80 de metri, dar cei mai pasionaţi jucători spun că au reuşit să doboare ţinte şi la distanţe de peste 140 m.
Airsoft-ul este însă un joc de strategie, în care contează mai mult tactica şi spiritul de echipă, onoarea şi respectul între jucători. Pentru că la impact nu rămân semne vizibile pe jucătorul lovit, desfăşurarea în bune condiţii a jocului depinde integral de abilitatea jucătorilor de a recunoaşte orice lovitură primită şi de a se declara „morţi”. Prin urmare, Airsoft-ul este un sport nobil, al oamenilor de caracter.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI