Închisoare pentru cei care postează imagini intime ale unei persoane nude sau făcând sex

984 views

Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane identificate sau identificabile, fără consimțământul acestei persoane, de natură să provoace acesteia o suferință psihică sau să aducă o atingere a imaginii sale, va fi pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. La inițiativa legislativă pentru modificarea și completarea Codului Penal, Guvernul susține adoptarea legii cu observaţii şi propuneri.

Textul de lege ar urma să aibă următorul cuprins: ”Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane identificate sau identificabile, fără drept şi fără consimţământul persoanei înfăţişate, de natură să provoace acesteia o suferinţă psihică sau ştirbire a imaginii sale, comisă în scop de răzbunare, umilire, intimidare sau hărţuire, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Prin imagine intimă se înţelege orice imagine a unei persoane care îşi expune organele genitale, anusul sau, în cazul femeilor, sânii, ori care este implicată într-un raport sexual sau act sexual.

Nu constituie infracţiune fapta prevăzută la alin. (41):
a) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;
b) dacă surprinde fapte de interes public care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.

Acţiunea penală pentru astfel de fapte se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. De asemenea, pentru definirea „imaginii intime” se mai poate avea în vedere următoarea formulare: “Prin imagine intimă se înţelege orice înregistrare, indiferent de suport, a înfăţişării fizice a unei persoane care îşi expune organele genitale, anusul sau, în cazul femeilor, sânii, ori care este implicată într-un raport sexual sau act sexual”.

Comments

comments