Începe restaurarea Gării Regale din Curtea de Argeș. Costul se ridică la aproape 8,77 milioane de lei

Societatea Regională Căi Ferate Craiova și Asocierea S.C. EURAS S.R.L – lider asociere și S.C. ARHING S.R.L. – asociat au semnat marți, 14 martie, contractul, în valoare de 8.749.082,33 lei, fără TVA, pentru lucrările de reparaţii, reabilitare şi restaurare a clădiri de călători din Staţia CF Curtea de Argeş!

Obiectivele generale ale celor două etape (Proiectare şi execuţie lucrări):

✔ Lucrări de reparaţii şi consolidare a structurii de rezistenţă;

✔ Lucrări de restaurare/finisaje componente artistice din lemn, piatră, ceramică, metal;

✔Lucrări de înlocuire a învelitorii asterelei şi a sistemului de colectare ape;

✔Lucrări la reparaţii locale şi biocidare la şarpantă;

✔Lucrări de instalaţii electrice, termice şi sanitare.

Finanţare: surse proprii CNCF-CFR SA.
Valoarea contractului: 8.749.082,33 lei,fără TVA (10.411.407,97 lei cu TVA)
Durata contractului: 36 de luni (elaborare proiect tehnic, obţinere avize/autorizaţii şi execuţia lucrărilor).

Lucrările de reparaţii, restaurare şi reabilitare a clădirii se vor realiza doar cu materiale şi tehnici specifice, compatibile cu cele originale pe baza avizului emis de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.”

Gara regală din Curtea de Argeș este considerată „Perla coroanei” dintre „gările bijuterii” de pe traseul Pitești-Curtea de Argeș. Gara datează din 27 noiembrie 1898, când a avut loc şi punerea în circulaţie a căii ferate Piteşti – Curtea de Argeş, în lungime de 38,4 kilometri, investiţia ridicându-se la 7.887.846 lei aur, potrivit documentelor vremii. Chiar şi acum i se mai spune „gara regală”, pentru că toţi regii înmormântaţi la Mănăstirea Curtea de Argeş au fost aduşi cu trenul. Cu o arhitectură pur şi simplu magnifică, împodobită cu elemente decorative ce te duc cu gândul la palatele din Andaluzia, şi gara Curtea de Argeş ar fi meritat o soartă mult mai bună. Din păcate, tencuiala de pe pereţi se duce tot mai mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here