Bisericile vor ca Religia să fi materie opţională la Bacalaureat. Cer şi eliminarea sintagmei „orientare sexuală” în școli

Biserica Ortodoxă și celelalte culte religioase din România vor ca elevii care termină liceul să poată alege Religia ca materie de Bacalaureat. Acestea mai cer şi ca în programa școlară să nu apară sintagme precum „orientare sexuală”.

La inițiativa Patriarhiei Române, conducătorii a 13 dintre cele 18 culte recunoscute la noi au semnat o scrisoare adresată ministrului educației, Ligia Deca, în care cer eliminarea articolelor care se referă la obligativitatea promovării diversității orientărilor sexuale, în virtutea principiului independenței față de orice formă de ideologie.

Solicitările fac parte dintre cele 13 amendamente propuse la proiectele de lege ale învățământului.

Religia este o materie opţională ca oricare alta şi poate fi inclusă între probele examenului de Bacalaureat”, a afirmat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.

„Propunerea BOR şi a celorlalte culte din România ca elevii să poată alege ca materie de examen la Bacalaureat inclusiv Religia, materie studiată la solicitarea părinţilor/elevului şi parte din trunchiul comun al programei şcolare este logică şi justificată de realitate. Prin dreptul garantat de Constituţie, şcolile şi liceele au chiar obligaţia de a propune, alături de alte materii opţionale, şi Religia ca materie de studiu. (…) Elevii nu sunt înscrişi împotriva voinţei lor la orele de Religie, ei/părinţii lor trebuind să facă o solicitare oficială în acest sens. În concluzie, Religia este o materie opţională ca oricare alta şi poate fi inclusă între materiile examenului de Bacalaureat, aşa cum a şi fost în România pre-comunistă, aşa cum şi este în multe dintre ţările din UE„, a transmis Bănescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here