Încă o dronă rusească a căzut în România, lângă Dunăre, pe granița cu Ucraina

MApN confirmă căderea unei drone pe teritoriul României, urmare a unui atac rusesc asupra infrastructurii portuare ucrainene, din noaptea de miercuri spre joi. În zona Tulcea-Galați a fost activată Poliția Aeriană și au fost dată pre-alerta aeriană.

În jurul miezului nopții, echipajele de frontieră au observat un incendiu pe teritoriul României iar în jurul orei 05:00, în localitatea Ceatalchioi, în zona nelocuită, a fost observat un crater, de aproximativ 1,5 metri adâncime și 4 m diametru, iar în interior fibră de carbon fumegând.

Și autoritățile ucrainene au confirmat căderea unei drone pe teritoriul României, urmare a atacului din noaptea de 11 spre 12 octombrie. Incidentul s-a produs la kilometrul 95 al Dunării.

Ministerul Apărării Naționale a transmis un comunicat prin care confirmă căderea dronei și oferă mai multe informații.

Miercuri, 11 octombrie, forțele ruse au continuat atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România.

Ministerul Apărării Naționale a monitorizat în timp real situația aeriană în zonele de responsabilitate. Ca urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a activat procedurile de Poliție Aeriană și a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, începând cu ora 23.20, cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate, cu potențialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situații. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 01.40, în data de 12 octombrie.

În baza informațiilor primite de la Poliția de Frontieră, privind un posibil impact pe teritoriul României, în proximitatea localității Plauru, din jud. Tulcea, echipe ale MApN, în cooperare cu forțe și mijloace din alte instituții ale Sistemului național de apărare, ordine publică şi siguranță națională, s-au deplasat în zonă pentru investigarea situației. În jurul orei 5.00, echipele din teren au raportat descoperirea unui crater de dronă, cu  posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetație aflată în apropierea malului drept al Brațului Chilia, la aproximativ 3 km vest de localitatea Plauru.

Au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor.

Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații.

Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar.

De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.