În contextul pandemiei, adolescenții și copiii devin victime ale fake news-urilor

Organizația Salvați Copiii atrage atenția cu privire la impactul știrilor false asupra copiilor: aproape jumătate dintre ei sunt expuși anxietății și panicii. Aproape jumătate dintre copii și adolescenți (49%) verifică rar, uneori sau deloc valoarea de adevăr a informațiilor citite pe internet sau văzute la televizor, arată o analiză realizată de către Organizația Salvați Copiii în contextul pandemiei COVID-19. Doar un procent mic dintre copii afirmă că verifică informația din surse oficiale (11%) sau că se consultă cu cei apropiați (17%).

Principalele surse de informare ale copiilor sunt:
• internetul (49% siteuri, 24% rețele sociale);
• televizorul (57%);
• 31% apelează la discuțiile cu părinții.

Din totalul respondenților, doar jumătate (48%) știu ce reprezintă o știre falsă, cu un număr semnificativ de respondenți (22%) declarând că la televizor sau în publicațiile de știri nu pot fi difuzate știri false.
„În opinia mea, știrile false creează panică în societate și profită de atenția noastră pentru a beneficia de bani si influență. Ele nu fac decât să ne îngrijoreze în legătura cu situația pe care o avem și să dobândim un comportament instabil. Știrile false ne împiedică să vedem adevărul și să știm ce avem de făcut.”, declară Andrei, un elev de 17 ani din Covasna.
Studiul a fost efectuat prin procesarea răspunsurilor primite de la 819 copii, cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani, din 32 de județe și București, colectate în perioada 10 – 16 aprilie 2020.

“Copiii sunt extrem de vulnerabili în fața anxietăților sociale, iar expunerea la știri false acutizează starea de neliniște și panică. Izolarea, lipsa rutinei școlare și a interacțiunii sociale, cuplată cu folosirea îndelungată a tehnologiei și expunerea excesivă la știri false poate duce la stres, adâncirea stării de anxietate sau chiar depresie.

În acest context, Salvați Copiii, prin programul Ora de Net, pune la dispoziția tinerilor o pagină web dedicată acestui fenomen, o serie de materiale și resurse din care se pot documenta, dar poate cel mai important, o linie de consiliere la care specialiștii Salvați Copiii le pot răspunde la toate întrebările ce țin de siguranța în mediul online.“, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii.

În ultima perioadă, fenomenul știrilor false s-a intensificat, existând numeroase teorii, distribuite de sute de mii de ori, care fac referire la cauza apariției noului coronavirus sau care propun tratamente miraculoase.

O știre falsă care s-a propagat rapid a fost cea care leagă apariția virusului de dezvoltarea tehnologiei 5G. Există numeroase grupuri pe internet care îndeamnă la distrugerea de bunuri sau violență, generând incidente în care antenele de acet tip au fost incendiate, ajungându-se până la agresarea pe stradă a angajaților unor companii de telefonie mobilă. La fel de larg distribuite și periculoase au fost și acele știri care promovau tratamente sau modalități de prevenție pentru noul coronavirus. Una dintre ele îi îndemna pe oameni să consume un supliment mineral minune, pe bază de dioxid de clor, care distruge coronavirusul. Autoritățile medicale din mai multe țări au atenționat populația că un astfel de supliment nu doar că nu are nici o acțiune asupra Covid-19, dar poate provoca greață, vărsături și simptome de deshidratare severă.

„Noi, tinerii, nu suntem deloc imuni la dezinformare. E de ajuns să deschizi Facebook și să citești ce distribuie prietenii tăi mai puțin informați pentru a vedea acest lucru. Dezinformarea duce la greșeli ce pot fi grave în această perioadă sensibilă. Astfel, orice informație falsă generează ori panică ori o agravare a situației actuale.”, spune Maria, o adolescentă de 15 ani din județul Neamț.

Pentru a preveni dezinformarea, Organizația Salvați Copiii lansează inițiativa „Știrile false pe înțelesul tuturor”, prin care urmărește oferirea de informații corecte și resurse adresate copiilor, precum și părinților sau cadrelor didactice, pentru ca aceștia să își dezvolte abilitățile necesare înțelegerii acestui fenomen și depășirii contextului actual.
Pagina dedicată https://bit.ly/2yWFJX6 oferă atât informații grafice și recomandări specifice referitoare la fenomenul știrilor false, cât și detalii despre dialogurile cu specialiștii în psihologie, jurnalism și educație, ce vor fi organizate online și vor fi disponibile gratuit publicului larg. În cadrul webinariilor care îi vor avea invitați pe Iulia Ionescu (jurnalist), Ileana Rotaru (cadru didactic universitar) și Ariel Constantinof (blogger), copiii, cadrele didactice și părinții vor avea posibilitatea de a asculta sfaturile experților și de a le adresa întrebări.

Mai mult decât atât, prin linia ctrl_AJUTOR, Organizația Salvați Copiii oferă consiliere specializată copiilor și părinților care se confruntă cu situații neplăcute întâmpinate pe Internet sau care au neclarități cu privire la autenticitatea informațiilor din mediul online. Apelând telefonic la numărul 0740.992.176 de luni – vineri, între orele 9:00 – 13:00 sau trimițând un mesaj la ajutor@oradenet.ro, copiii și părinții pot beneficia de sesiuni de consiliere individuală cu specialiștii Salvați Copiii pe teme ce țin de folosirea în siguranță a Internetului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.