
Programul va fi unul diferit faţă de cum se desfăşura grupa pregătitoare la grădiniţă, în schimb materia predată va fi chiar ceva mai uşoară. Gheorghiţă Staicu, inspector de specialitate pentru învăţământul primar la Inspectoratul Şcolar Argeş, ne-a explicat care va fi, potrivit actualelor indicaţii primite de la minister în baza noii legi a învăţământului, desfăşurarea clasei pregătitoare.
„Programul va fi obligatoriu de la ora 8 la 12, se vor pune absenţe, dar nu se vor da niciun fel de calificative sau note şi nici nu vor fi testări! Nu va exista program de după amiază şi nici masă, aşa cum era la grădiniţă. Iar dacă acolo părinţii aveau posibilitatea de a-i aduce ceva mai târziu la program, acum va trebui respectată ora de începere. Programa şcolară este structurată pe domenii: Ştiinţe – care cuprind şi matematica, Abilităţi de Comunicare – unde intră primele noţiuni despre litere şi opţional limbă străină, Muzică şi mişcare – unde sunt cuprinse împreună educaţia muzicală şi educaţia fizică, dar şi arte vizuale, lucru manual, Religia şi, obligatoriu, iniţierea în tehnici de comunicare-informare, adică noţiuni despre calculator. Nu se va face scriere, ci doar recunoaşterea literelor şi cifrelor, şi scrierea lor imitativă, după model. Atât!”
Evaluarea finală a copilului se va face sub forma unui raport scris întocmit de învăţător
Cadrul didactic ce va începe clasa pregătitoare va fi păstrat apoi până la sfârşitul clasei a patra, pentru a exista continuitate, dat fiind că cei mici se adaptează mai greu la schimbările de persoană şi stil de lucru. Dacă învăţătoarea de la clasă are competenţe certificate de limbă străină va putea preda şi această disciplină, în caz contrar şcoala trebuind să asigure un cadru calificat, la fel ca şi în cazul iniţierii în calculator. Evaluarea copilului se va face la sfârşitul anului şcolar sub forma unui raport scris întocmit de învăţător, pe baza observaţiilor din întreg anul şcolar. Din acesta, părinţii vor putea afla care este gradul dezvoltării fizice şi psiho-intelectuale, a limbajului şi a comunicării, precum şi a dezvoltării capacităţilor de învăţare şi a atitudinilor faţă de învăţare ale copilului.
Obligativitatea clasei pregătitoare, prevăzută de Legea Educaţiei, a fost motivată de iniţiatori prin faptul că România are astăzi cea mai bătrână populaţie şcolară din Europa, la debutul învăţământului obligatoriu. O altă justificare este gruparea învăţământului obligatoriu de 10 clase într-o singură unitate, prin aducerea clasei a noua de la liceu la şcoala generală. Dacă actualele prevederi ale legii nu vor fi modificate, liceul va rămâne opţional.