Deşi în ultimii ani municipalitatea piteşteană a investit sume destul de mari în amenajarea de noi cimitire şi extinderea celui de la „Sfântul Gheorghe”, acordarea unui loc de veci se face, în continuare, restricţionat, din cauza insuficienţei locurilor de veci. În prezent, cel mai „liber” cimitir este cel de la Găvana, în timp ce „Sfântul Gheorghe” e aproape plin, iar cel de la Prundu e şi el mai bine de jumătate ocupat. Profitând de acest lucru, anul acesta va apărea la Piteşti şi primul cimitir privat, construit de o firmă de pompe funebre. În ceea ce priveşte cimitirele parohiale, aparţinând bisericilor, acestea, deşi mai au locuri, sunt ocolite de enoriaşi deoarece au preţuri şi de trei ori mai mari decât cele ale oraşului.
Pentru că în continuare cererea este mai mare decât „oferta”, municipalitatea încearcă să stăpânească îmbulzeala, menţinând în vigoare regulamentul pentru atribuirea unui loc de veci adoptat în urmă cu mai mulţi ani. Acesta spune clar că poţi obţine un loc de odihnă veşnică numai dacă ai mortul pe masă sau dacă poţi dovedi cu acte că trecerea în nefiinţă a cuiva drag e iminentă!
„Dacă omul are nevoie, găsim o soluţie, că doar nu o să-l lăsăm să stea omul cu mortul în casă. Concesionarea se face în continuare pe 25 sau pe 7 ani, iar tarifele sunt modice. La „Sfântul Gheorghe” costul este de 1080 de RON pe 25 de ani sau de 420 pe 7 ani. În Prundu şi la Găvana, tarifele sunt de 780 şi, respectiv, 270 de RON, iar pentru întreţinere mai percepem o taxă de 9 lei pe an/loc de veci. Problema este, în continuare, faptul că nu mai sunt atât de multe locuri libere. Per total oraş, nu cred că avem mai mult de 1.500. Cel mai mult încercăm să direcţionăm spre noul cimitir din Găvana, mai ales pe cei din partea de Nord a oraşului şi doar dacă mortul e de prin centru acceptăm la „Sfântul Gheorghe”, unde mai sunt doar câteva sute de locuri libere. Încercăm să respectăm şi nişte repartizări pe zonă”, spune Dumitru Cârstea, directorul Serviciului Administraţia Cimitirelor din Primăria Piteşti.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI