În Argeş femeile au câștigat în medie un salariu cu 10% mai mic decât cel al bărbaților, în anul 2015

Implicațiile sunt majore. Sărăcia afectează mai grav femeile.

Cele mai mari decalaje salariale au fost înregistrate în județele Iflov și Prahova, unde salariul mediu net al femeilor a fost în medie cu 500 de lei mai mic decât al bărbaților, adică cu aproape 25% mai puțin, în anul 2015.

Județul Covasna este singurul județ din România în care femeile câștigă un salariu mediu net de 1400 lei, egal cu cel al bărbaților. Doar că salariul mediu în acest judet este cu peste 450 de lei mai mic decât media națională.

În 11 județe din țară, femeile au primit un salariu mai mare decât cel al bărbaților: Bistrita-Năsăud, Sălaj, Călărași, Harghita, Neamț, Ialomița, Vrancea, Satu Mare, Suceava, Botoșani, Vaslui. De exemplu, în județul Satu Mare, femeile au câștigat în plus față de bărbați, în medie, aproape 100 lei, în anul 2015.

În judeţul Vaslui femeile câştigă un salariu mediu cu aproape 8% mai mare decât bărbaţii, cel mai mare decalaj salarial pozitiv dintre judeţele ţării.
Bărbații au avut câștiguri net superioare femeilor în majoritatea activităților economice. Cele mai mari decalaje de gen s-au înregistrat în domeniul intermedierilor financiare și asigurărilor, acestea fiind de peste 40%, în alte activități de servicii – 29%, dar și în industria prelucrătoare unde diferența a fost de 25%.

Chiar dacă în rândul populației, femeile sunt majoritare, proporția nu se păstrează și în rândul salariaților, unde bărbații reprezintă 53%. Față de anul anterior, numărul mediu al salariaților bărbați a crescut cu 67 de mii de persoane, în timp ce numărul femeilor salariate a crescut cu aproape 37 de mii de persoane. Dar în continuare una din două românce nu este salariată în economia oficială.

Unele țări au luat măsuri active în acest sens. De pildă, Canada a redus taxele pentru al doilea salariu câștigat în familie pentru a crește gradul de participare al femeilor la forța de muncă. Pe de altă parte, Belgia solicită expres companiilor cu mai mult de 50 de angajați să realizeze analize privind diferențele salariale, dar și să aibă planuri de acțiune pentru a reduce aceste discrepanțe. (sursa: andreeapaul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.