În 10 ani, populaţia Argeşului a scăzut cu 50.000

MAI PUŢINI LA NUMĂRĂTOARE Conform rezultatelor preliminare ale recensământului încheiat săptămâna trecută, populaţia judeţului a scăzut cu 7 %. La polul opus, cea mai spectaculoasă creştere din tot judeţul a înregistrat-o comuna Bradu, care şi-a dublat numărul de cetăţeni, de la 4.781, cât avea în urma recensământului din 2002, la 10.575 în 2011. În 10 ani, populaţia Argeşului a scăzut cu peste 50.000 de persoane. Cel puţin asta arată rezultatele preliminare ale recensământului care tocmai s-a încheiat, rezultate aflate la Prefectura Argeş. Dacă la recensământul din 2002, la numărătoare am ieşit 652.625, de această dată recenzorii au mai numărat doar 609.703 de persoane. Cauzele acestei scăderi sunt multiple: de la reducerea natalităţii şi creşterea mortalităţii, până la migraţia populaţiei. Un alt efect al scăderii populaţiei ar fi şi faptul că Argeşul şi-a pierdut o mare parte din industrie, motiv pentru care mulţi dintre cei care veniseră la noi din alte judeţe să muncească s-au întors în localităţile de baştină.

Oraşele judeţului s-au depopulat

În municipiul Piteşti, în ultimii 10 ani populaţia a scăzut cu peste 15.000 de persoane. De altfel, în majoritatea oraşelor din judeţ se remarcă o scădere destul de importantă a populaţiei faţă de recensământul din 2002. Explicaţia este simplă: cei care au ieşit la pensie sau au rămas fără un loc de muncă au migrat spre mediul rural. Aceeaşi situaţie este şi la Câmpulung, unde populaţia a scăzut cu peste 5.000 de persoane, dar şi la Curtea de Argeş, de unde în ultimul deceniu au dispărut peste 4.200 de persoane. Singurul oraş unde s-a înregistrat o creştere a populaţiei este Costeştiul, unde la recensământul din acest an au ieşit mai mulţi cu 900 de cetăţeni.

Bradu şi-a dublat populaţia în 10 ani

La polul opus se află localitatea Bradu. Aici s-a înregistrat cea mai spectaculoasă creştere a populaţiei din tot judeţul. În ultimii 10 ani, comuna Bradu şi-a dublat numărul de cetăţeni, de la 4.781, cât avea în urma recensământului din 2002, la 10.575, după cum arată acum datele de la Prefectură. Specialiştii spun că acest lucru se datorează în principal faptului că Bradu, pe lângă apropierea de Piteşti, a înregistrat în ultimii ani şi cea mai spectaculoasă creştere economică, asta dacă luăm în calcul doar faptul că cele mai mari centre comerciale din judeţ sunt pe raza acestei localităţi. De altfel, datorită poziţiei faţă de Piteşti, şi în comunele Moşoaia şi Bascov populaţia a crescut cu 900 respectiv 400 de persoane. Cum întotdeauna există excepţia care confirmă regula, în comuna Băbana, o altă localitate limitrofă Piteştiului, populaţia a scăzut. O scădere spectaculoasă a numărului de locuitori din mediul rural s-a înregistrat în comuna Merişani, unde la numărătoarea din acest an au ieşit mai puţin cu 500 de persoane. Explicaţia autorităţilor ar fi că cetăţenii de etnie rromă din Merişani sunt plecaţi „la studii” pe străzile Parisului sau în marile oraşe din Italia.

Săpata – singura comună unde numărul persoanelor a rămas acelaşi

Se spune că multe localităţi din mediul rural par împietrite în timp. Acolo nimic nu se schimbă, nu se întâmplă nimic spectaculos. Dacă este să ne luăm după datele de la recensământ, o astfel de localitate este comuna Săpata. Aici, în ultimii 10 ani, numărul persoanelor a rămas acelaşi: 1809, respectând parcă vechea superstiţie a românilor, conform căreia chiar în momentul în care o persoană moare, se naşte o alta. Aceeaşi situaţie este şi în comunele Hârseşti, Aninoasa sau Mioarele, unde s-a înregistrat o scădere infimă, cu 1, 2 sau 3 persoane.

Dâmbovicioara are doar 989 de persoane

Interesant este şi faptul că migraţia populaţiei din ultimii ani a făcut ca oraşul Topoloveni, care are, conform rezultatelor parţiale de la recensământ, 10.017 persoane, să fie depăşit ca număr de persoane de comune precum Bradu, Bascov sau Călineşti. Dâmbovicioara rămâne în continuare comuna din Argeş cu cel mai mic număr de persoane, doar 989. Dar sub 1.500 de persoane au şi localităţi precum Râca – 1.330, Nucşoara – 1.455, Ciomăgeşti – 1.085, Poienarii de Argeş – 1.105 sau Boteni – 1.186.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.