Graţierea lui Gică Popescu, misiune imposibilă! Condamnarea fostului fotbalist Gică Popescu la închisoare cu executare şi ideea ce a apărut apoi, a cererii de graţiere, a creat în rândul societăţii româneşti o adevărată isterie şi două curente de opinie diametral opuse: unii sunt pentru, alţii – total contra! Care sunt însă şansele reale pentru ca fostul internaţional să fie graţiat de preşedintele României este greu de spus deoarece, în cei 10 ani de mandat, Traian Băsescu a semnat doar 13 cereri de graţiere. Toate cazurile au fost ale unor bătrâni, cazuri sociale sau minori. Printre cei graţiaţi s-au numărat şi trei bătrâne din Argeş, ajunse după gratii în 2008 pentru un litigiu referitor la pământ. Băsescu a semnat decretele de graţiere individuală pe considerente legate de vârsta înaintată şi starea sănătăţii celor trei bătrâne din Argeş. Veronica Gheorghe, de 69 de ani, Filoftia Barbu, de 78 de ani şi Victoria Mihai, de 58 de ani, toate din Valea Danului, erau condamnate la câte un an şi trei luni de închisoare pentru că nu au respectat o decizie a Judecătoriei Curtea de Argeş care le obliga să elibereze un teren agricol atribuit de instanţă altei persoane. Cele trei bătrâne s-au judecat timp de 11 ani pentru patru pogoane, ele declarând, la momentul respectiv, că cei ce au primit pământul lor ar fi indus instanţa în eroare, folosindu-se de o confuzie de nume creată de o iniţială transcrisă greşit în Registrul Agricol, cu scopul de a pretinde că sunt moştenitorii pământului. Deşi instanţa nu le-a dat câştig de cauză, bătrânele au refuzat să elibereze pământul şi au continuat să-l muncească, drept pentru care au fost acuzate de nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti, găsite vinovate şi încarcerate la Penitenciarul Colibaşi. Până să fie graţiate, cele trei bătrâne au petrecut o lună de zile după gratii.

Un medaliat cu aur la Olimpiada de la Los Angeles, graţiat pe caz de boală de şeful statului

Cele mai multe decrete de graţiere semnate de Traian Băsescu, în cei 10 ani de mandat, reprezintă cazuri sociale. Excepţie a făcut, în noiembrie 2007, cazul luptătorului de greco-romane Ion Draica, medaliat cu aur la Olimpiada de la Los Angeles din 1984, pe caz de boală. În 2005, instanţa supremă l-a condamnat pe fostul sportiv la 3 ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune, după ce şi-a falimentat cu bună ştiinţă o firmă pentru a nu mai returna datoriile. Odată cu Draica a fost eliberat şi Neculai Gheban, un bătrân de 82 de ani din Iaşi, care a fost condamnat la 6 luni închisoare pentru nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti. Tot pe considerente de vârstă înaintată şeful statului a semnat şi decretele de graţiere a două bătrâne condamnate pentru tulburare de posesie: Diamanta Botezatu şi Ecaterina Macarie aveau de executat câte o lună de închisoare. Prima avea 86, a doua – 66 de ani.
Alte trei persoane care au beneficiat de graţiere sunt: Constantin Alin Sadovec, Cristian Claudiu Popa şi Radu Cristian Mezea. Primul era un minor condamnat la doi ani pentru furt şi care mai avea 7 luni până la eliberare. În închisoare, hoţul preda limba engleză altor şase deţinuţi. Al doilea, Cristian Claudiu Popa, era un student condamnat pentru trafic de droguri. Primele două instanţe de judecată l-au pedepsit la un an de închisoare cu suspendare. La rejudecare, Instanţa Superioară l-a condamnat la 11 ani de închisoare. La momentul graţierii, Popa executase 3,5 ani din pedeapsă. Un al treilea student graţiat de Băsescu a fost eliberat după 4 ani de detenţie. Radu Cristian Mezea din Arad a fost acuzat tot de trafic de droguri şi primise o pedeapsă de 10 ani închisoare. Pedeapsa iniţială a fost de 3 ani, însă a fost majorată. Din caracterizare rezultă că acesta s-a transferat la Facultatea de Istorie şi Jurnalism, după ce fusese admis în primii 15 la Facultatea de Drept.
În urmă cu cinci ani, un bătrân de 78 de ani din Iaşi a fost şi el graţiat, după două luni de detenţie. El trebuia să stea după gratii un an, pentru că refuzase să-i cedeze surorii lui o bucată de pământ. Tot atunci, Ion Truşcă, în vârstă de 80 de ani, a fost eliberat din Penitenciarul Târgu Jiu. El avea de ispăşit o pedeapsă de un an şi patru luni pentru că nu a respectat o hotărâre judecătorească. Atunci a fost eliberată şi Angelica Pârvan, mamă a patru copii. Ea a fost condamnată la doi ani de închisoare pentru că nu a putut plăti pensia alimentară pentru primul copil.

La Administraţia Prezidenţială se află acum în analiză peste 200 de dosare de graţiere

Conform legii, graţierea se acordă la cerere sau din oficiu, numai după ce hotărârea de condamnare este definitivă şi poate fi solicitată doar de cel condamnat, de avocatul său sau de membri ai familiei sale. După analiza cererii, Administraţia Prezidenţială are nevoie şi de un punct de vedere, consultativ, de la Ministerul Justiţiei. Până acum, mai multe persoane cunoscute, printre care fostul general Victor Athanasie Stănculescu, condamnat în „Dosarul Revoluţiei", „grenadierul” de la liceul „Jean Monet” şi Gigi Becali au făcut astfel de cereri, însă cele mai multe dintre ele nu au primit avizul Ministerului Justiţiei şi nici semnătura Preşedintelui.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI