Luni, completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a României a judecat recursul în cazul procurorului piteştean Gheorghe Dumitru, acuzat că a fraudat examenul de promovare în funcţie din noiembrie 2007, când a candidat la funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti.

Dumitru a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă, sentinţa fiind definitivă. Practic, completul de 5 a menţinut sentinţa dată de completul de 3 judecători în martie 2013. Alături de procurorul piteştean au mai fost condamnaţi alţi patru magistraţi implicaţi în dosar, printre care şi Gabriela Ghiţă, fost procuror general adjunct al României, care a primit doi ani de închisoare cu executare pentru distribuirea de informaţii confidenţiale. Gabriela Ghiţă, fostul procuror adjunct al României, a fost cea care i-a furnizat, prin intermediari, lui Dumitru subiectele pentru concurs.

Gheorghe Dumitru a fost acuzat de procurorii DNA că a încercat să îşi cumpere cu 50.000 de euro bunăvoinţa procurorului Eugen Cojocaru, pentru ca, în calitate de membru supleant al comisiei de examinare, să-i determine pe ceilalţi membri ai comisiei să-i înlesnească promovarea. Astfel, potrivit rechizitoriului, în octombrie – noiembrie 2007, Gheorghe Dumitru le-ar fi dat mai multor persoane „cu intrare” la comisia de examen, mai multe bunuri (vin şi whisky) precum şi 15.000 de euro. Informaţiile primite l-au ajutat să câştige, în primă instanţă, concursul, însă, la scurt timp după anunţarea rezultatului, au ieşit la iveală mai multe informaţii despre fraudarea acestuia.

În decembrie 2007, Gheorghe Dumitru a fost suspendat din funcţiile deţinute la momentul demarării anchetei prin hotărârea Secţiei pentru procurori a CSM, până la soluţionarea definitivă a cazului. Ceilalţi magistraţi condamnaţi luni în acelaşi dosar au primit cu toţii sentinţe cu executare, între doi ani şi trei ani şi şase luni, pentru complicitate la cumpărare de influenţă şi instigare la fapta de permitere a accesului unor persoane la informaţii nedestinate publicităţii. 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI