Filarmonica Piteşti organizează joi, 2 februarie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional, primul concert simfonic al lunii, cu pagini muzicale aparţinând lui Beethoven. Alături de pianistul Mihai Ungureanu, revine la pupitrul orchestrei simfonice a Filarmonicii Piteşti dirijorul Constantin Adrian Grigore. În program: Ludwig van Beethoven – Concert nr. 5 pentru pian și orchestră în Mi bemol major, op. 73, Imperialul, şi Simfonia nr. 1 în Do major, op. 21.

Mihai Ungureanu a absolvit pianul la Academia de Muzică din Bucureşti, studiind cu Dan Grigore şi Iona Minei. Este unul dintre cei mai buni pianişti ai ţării, fiind apreciat de însuşi Iosif Sava, care a scris în termeni elogioşi la adresa maestrului. Solist al Filarmonicii din Craiova, Mihai Ungureanu a colaborat cu toate orchestrele simfonice din ţară, a concertat în centre culturale renumite din Europa, America (în SUA şi Canada a susţinut recitaluri de succes) şi Asia (Japonia, Iran). A fost distins cu Premiul ATM (Premiul Criticii Muzicale pe anul 1986). Mihai Ungureanu a realizat înregistrări discografice la Electrecord, la Casa de discuri Hasted-WDR 3 (Germania) şi la Casa de discuri Bella Musica (Freiburg). A susţinut turnee în: Argentina, Bulgaria, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Iugoslavia, Macedonia, Moldova, Austria, Polonia, Elveţia, Spania, Cehia, Ungaria, SUA, Canada şi Japonia. Repertoriul lui Mihai Ungureanu cuprinde cele mai mari opere clasice, cu concerte de pian de la Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Chopin, Brahms, Liszt, Dvořak, Rachmaninov, Ceaikovski şi până la Gershwin.

După absolvirea studiilor muzicale în ţară, dirijorul Constantin Adrian Grigore a urmat şi cursurile Academiei de Muzică „Carol Lipinski” din Polonia. A fost îndrumat de maeştri recunoscuţi ca: Horia Andreescu, Petru Andriesei, Ilarion Ionescu-Galaţi şi Marek Pijarowski (Polonia). A participat la masterclassuri la Viena şi Varşovia. A susţinut concerte cu orchestre studenţeşti ale U.N.M.B., dar şi ale formaţiilor muzicale de gen: Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Teatrului „Nae Leonard” din Galaţi, filarmonicile din Rm. Vîlcea, Craiova, Piteşti, Orchestra Naţională a Republicii Moldova, Filarmonica din Kielce şi Orchestra de cameră R-20 din Weoclaw, ambele din Polonia. În 2009, a dirijat Bucharest Symphonic Pops, la concertul susţinut, la Bucureşti, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, de Al Bano şi Montserrat Caballe.

Comments

comments