Oricare gospodar poate produce acasă fructe cum sunt celebrele mere de Voineşti sau prune de Miceşti: frumoase, sănătoase, gustoase şi mai ales…obţinute cu cât mai puţine tratamente chimice.

Secretul pentru obţinerea unui asemenea fruct, în grădina sau livada fiecăruia, este respectarea calendarului de îngrijire a pomului fructifer. Şi, pentru că ne aflăm la început de primăvară, celebrul fermier Petre Gândac ne îndeamnă să începem cu dreptul ciclul îngrijirilor anuale, prin îmbăierea de iarnă a pomilor.

Aceasta se face după o toaletare prealabilă a fiecărui pom fructifer: curăţarea de uscături, fructe vechi şi deshidratate, tundere şi cosmetizare. Acum, în perioada de repaos vegetativ, îmbăierea de iarnă are rolul de a omorî, pe de o parte, rezervele de insecte (păduche ţestos, păduche lânos, păduchele de Saint-Jose, păienjenii, ouă, larve şi adulţi hibernali, care urmează să dea naştere unei noi generaţii de insecte) şi, pe de alta, sporii care iernează în scoarţa copacilor sau în pământ, în jurul acestora.

Îmbăierea se face cu un insecticid uleios (ulei horticol). De asemenea, pentru protejarea împotriva bolilor frecvente ca: monilioza, făinarea sau mana, îmbăiaţi pomul cu o soluţie care conţine cupru metalic: se dizolvă 50 de g de soluţie cuprică în 10 l de apă şi se stropeşte abundent întreg pomul fructifer, de sus până jos. Este absolut necesar ca soluţia să stea 4 ore pe scoarţa copacului, înainte de apariţia ploii. Substanţa rămâne apoi pe materialul lemnos două luni, pentru a proteja pomul de insecte şi ciuperci şi, mai mult, cicatrizează scoarţa după bătaia grindinii.

Este o soluţie miracol care, aplicată după sfaturile lui Petre Gândac, adică în perioada de dinaintea apariţiei frunzelor, când mediul are o temperatură de 12 -15 grade Celsius, protejează tot ce înseamnă regn vegetal. Fructele nu vor fi afectate de dăunători şi, deci nu vor avea nevoie de tratamente chimice nocive în perioada când sunt deja pe ram.
Povestea merelor şi a fructelor sănătoase, o puteţi afla direct de la gureşul fermier, dacă faceţi un drum la magazinul său cu leacuri magice, seminţe, mâncare pentru păsări ori animale şi sfaturi pentru grădinăritul tradiţional, de pe strada Crinului, nr. 10 din Pitești. Ajunge să întrebaţi de Petre Gândac şi veţi fi îndrumat pe loc.

Comments

comments