Potrivit studiilor realizate în ultimii ani de Institutul de Politici Publice, piteştenii sunt foarte mulţumiţi de iluminatul public din oraş, gradul de satisfacţie fiind de 94%, la ultimul sondaj. Nici nu este de mirare, dat fiind că Piteştiul se vede noaptea şi din avion, de luminat ce este! Pe de altă parte însă, aproape la fel de mulţi sunt şi foarte nemulţumiţi de faptul că au de plătit taxe şi impozite locale. Numai că totul costă, iar, în ultima perioadă, totul costă din ce în ce mai mult. În aceste condiţii, municipalitatea a fost nevoită să scoată sume destul de importante, circa  17 miliarde de lei vechi, din fondul de rezervă, pentru plata utilităţilor. Astfel, Primăria a ajuns să plătească circa 6 miliarde de lei lunar, în medie, numai pentru iluminatul public şi asta pentru că facturile la energia electrică au crescut cu circa 35% în ultimul an. Dacă în perioada ianuarie-iunie 2012, municipalitatea a plătit 29 de miliarde de lei pentru iluminatul public, în primele şase luni ale lui 2013, facturile au totalizat peste 36 de miliarde.
„Creşterea valorii facturilor se datorează creşterii majore de tarif, pe mai multe componente: 9% pentru introducerea certificatelor verzi în factură, 7% este cota de co-generare, 3% sunt accizele, iar restul până la 35% a venit din introducerea tarifului concurenţial, în acest moment cota fiind de 60% din consum plătită la acest preţ. În ceea ce priveşte calitatea iluminatului public, la ora actuală, reţeaua noastră măsoară circa 305 kilometri lungime, pe întreg oraşul, şi cuprinde fix 7.820 de corpuri de iluminat. Cea mai mare parte este proprietatea noastră, dar mai avem încă de plătit câteva rate la CEZ pentru restul de reţea. În prezent este în derulare încă un proiect în domeniu, finanţat din fonduri europene, pentru modernizarea iluminatului în zona Podul Viilor, care va acoperi zona benzinăriilor, cele două poduri şi giratoriul de la intersecţia cu Calea Depozitelor”, spune Constantin Zichil, directorul SPEP.
După modernizările din ultimii ani, în care s-a investit masiv, atât pentru alinierea la normele impuse în domeniu, cât şi pentru scăderea facturilor la energie, economiile la acest capitol au fost spectaculoase, de circa 11 miliarde, între 2010 şi 2012. Piteştiul a fost chiar dat exemplu lăudabil şi de urmat a cheltuirii banului public. Serviciul de Iluminat Public, care funcţionează în cadrul Serviciului Public pentru Exploatarea Patrimoniului, a reuşit să implementeze un sistem de telemetrie–consum instantaneu de energie electrică pentru întreg sistemul de iluminat public în Municipiul Piteşti. Acest sistem de telemetrie presupune, printre altele, automatizarea comenzilor pentru aprinderea şi stingerea iluminatului public, în funcţie de lumina naturală, dar şi depistarea instantanee a defecţiunilor apărute în instalaţiile de iluminat public. De asemenea, cea mai mare parte din cele peste 7.000 de corpuri de iluminat, lămpile cu vapori de mercur, vechi, uzate moral şi consumatoare de energie, au fost înlocuite cu cele cu vapori de sodiu, cu un randament mult mai mare.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI