În Argeş, potrivit statisticii Agenţiei de Prestaţii Sociale, în luna iulie erau înscrise ca beneficiare ai indemnizaţiilor pentru creşterea copilului 4.524 de persoane. Asta înseamnă că, pentru un an sau doi, acestea şi-au suspendat activitatea profesională şi stau acasă, să hrănească bebeluşul, să îl scoată la plimbare sau să schimbe pampersul. Numai că nu întotdeauna acea persoană e… mama. În peste 10% din cazuri, tatăl a lăsat orgoliul masculin deoparte şi şi-a asumat acest rol, în timp ce soţia trudeşte din greu, pe bani ceva mai mulţi însă! Astfel, peste 10% din numărul total de beneficiari, adică 475, sunt bărbaţi.

Cel mai bine plătit tătic „casnic”. Un argeşean aflat în concediu maternal primeşte 34 de milioane lei vechi pe lună

Cel mai bine plătit tătic „casnic” primeşte 34 de milioane de lei vechi, maximum permis de lege pentru un concediu de 1 an de zile, indiferent dacă aceasta a avut un salariu mai mare înainte de a intra în concediu. Potrivit  prevederilor legale, părintele care stă acasă cu copilul are posibilitatea de a alege un concediu de doar un an, situaţie în care indemnizaţia se calculează la 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, dar nu poate fi mai mică de 6 milioane, sau un concediu de doi ani, cu indemnizaţia calculată la fel, dar de maximum 12 milioane de lei vechi pe lună.

Alţi 971 de tătici s-au întors la muncă din concediu maternal

În oricare dintre situaţii, dacă revine la serviciu mai devreme, părintele primeşte un stimulent de 500 de lei lunar până la împlinirea vârstei de 2 ani a copilului. În această situaţie sunt în prezent nu mai puţin de alţi 971 de bărbaţi argeşeni. La acest capitol, procentul bărbaţilor este cu mult mai mare, dat fiind că numărul total de persoane ce primesc stimulent de inserţie este de 1.446 pe tot judeţul. „Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Argeş a plătit în luna iulie suma totală de 45,5 miliarde de lei vechi, din care 38,5 miliarde indemnizaţii şi 7,2  miliarde stimulente. O nouă prevedere legislativă intrată mai de curând în vigoare spune însă că din cele 12 luni acordate pentru îngrijirea copilului,a una trebuie să o ia neapărat celălalt părinte. Deci, dacă taţii au fost cei care au cerut să stea acasă cu cel mic, şi mama este obligată să stea măcar o lună cu el. Sau invers!”, ne-a declarat Elena Grigorescu, director executiv al AJPIS Argeş.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI