IGSU, intervenţie de urgenţă în 26 de judeţe, printre care și Argeșul. Gospodării inundate, drumuri afectate. În perioada 6 – 7 mai 2019, în contextul fenomenelor de vreme rea prognozate pentru această perioadă, peste 3.900 de pompieri militari din 26 județe au intervenit în sprijinul autorităților și populației din zonele afectate. Avertizările emise de meteorologi au produs efecte în 8 județe (AG, BC, CL, MS, NT, PH, SV și VS), iar misiunile derulate au vizat evacuarea apei din 2 subsoluri și 137 de gospodării ale cetățenilor, fiind afectate 17 locuințe. Intervenția promptă a pompierilor a făcut ca aceste incidente să nu genereze victime în rândul cetățenilor. De asemenea, din cauza manifestării fenomenelor meteorologice nefavorabile, trei drumuri naționale (DN 2F, DN 11A și DN 15D), trei drumuri județene (DJ 102, DJ 153C și DJ 159A) au fost afectate din cauza apei acumulate pe carosabil sau a aluviunilor.

La acest moment, pentru înlăturarea efectelor hidrometeorologice, salvatorii intervin în județele Argeș, Neamț și Vaslui pentru degajarea apei și aluviunilor de pe carosabil (DN 15D, DJ 159A și DC 26) și pentru evacuarea apei din 20 case și 24 curți. O situație deosebită a fost înregistrată în județul Vaslui, unde, din cauza depășirii cotelor de inundații pe râurile Bârlad și Gârboveta, pentru protecția populației din zonele posibil afectate, a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT. Având în vedere că atenționările hidrometeorologice ce vizează instabilitate atmosferică accentuată, ploi însemnate cantitativ, precipitații predominant sub formă de ninsoare la munte, precum și scurgeri importante de pe versanți, torenți și pâraie sunt în vigoare până în seara acestei zile, evoluția situației este atent monitorizată de Centrul Operațional Național al IGSU și, în funcție de dinamică, vor fi dispuse măsurile imediate pentru înlăturarea și limitarea potențialelor efecte.

Recomandări
Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență recomandă populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

”În situația manifestării vântului puternic, recomandăm populației să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate. Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore”, transmit reprezentanții ISU.

Comments

comments