Potrivit declaraţiei secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi, Instituţiile Financiare Nebancare listate în registrul special al Băncii Naţionale a României vor fi introduse pe toate schemele de finanţare europene, inclusiv pe partea de creditare şi garantare.

 

„Am avut recent o întâlnire la Coaliţia pentru Dezvoltarea României la care au participat băncile, IFN-urile, dealerii de utilaje şi agricultorii şi s-a ajuns la concluzia că băncile nu sunt o soluţie pentru agricultură. Au participat şi câţiva deputaţi care au propus un amendament pe OUG 3/2015 prin care firmele de leasing şi IFN-urile să fie introduse pe toate schemele de finanţare europene, nu numai pe partea de proiecte, ci şi pe partea de creditare şi garantare. Modificările au fost extraordinar de bune, iar ministerul le-a susţinut. Cred că nu putem sta cu banii blocaţi dacă băncile nu mai vor să crediteze agricultura.

Discutăm la Comisie pentru a reuşi să stabilim o perioadă de leasing pentru beneficiari, care să se prelungească inclusiv în perioada de verificare ‘expost’ a proiectului, astfel încât contractul de leasing să se facă pe mai mulţi ani, 5 ani în plus faţă de cât se făcea anterior. IFN-urile erau deja intrate pe finanţarea de proiecte, dar acum vor fi peste tot pe ceea ce înseamnă creditare şi garantare, pe toate schemele şi pe Pilonul I pentru că sunt „easy money” şi fără riscuri. Dacă IFN-urile o să reuşească pe partea de absorbţie pe zona de proiecte atunci este dreptul lor să dea credite pe zona Pilonului I”, a declarat secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi.

Astfel, modificarea adusă OUG 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi ce se aplică în agricultură în perioada 2015 – 2020 a fost deja aprobată şi urmează să fie promulgată.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI