Hipermarketurile, obligate să vândă 51% produse românești

Potrivit unui proiect adoptat de Comisia de agricultură, hipermarketurile vor trebui să comercializeze minimum 51% produse româneşti.

Astfel, hipermarketurile vor rămâne deschise şi în weekend, dar vor trebui să comercializeze minimum 51% produse achiziţionate pe un ”lanţ scurt de aprovizionare”, printre care carne, legume, fructe, miere, ouă şi produse lactate şi de panificaţie, excepţie făcând comercianţii cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro.

„Încă o dată repet: nu închidem magazinele în weekend. Acea prevedere nu s-a votat, am abandonat acele articole. Putem să funcţionăm pe acest lanţ scurt. Nu poţi să emiţi într-o lege, să gândeşti toate variabilele care pot apărea. Şi atunci lăsăm la libertatea Guvernului să stabilească procentele, să stabilească normele de aplicare pentru acest articol – aprovizionarea pe lanţul scurt”, a declarat Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor.

Lanţul scurt de aprovizionare ar favoriza producătorii români, iar metodologia în această privință se aprobă prin hotărâre de guvern. Potrivit raportului, lanţul scurt de aprovizionare este unul care implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi dezvoltare economică la nivel local şi regional, precum şi relaţii strânse între producători, procesatori şi comercianţi.

O altă modificare se referă la etichetarea cărnii proaspete, respectiv indicarea locului de provenienţă, locul unde a fost tranşat animalul şi dacă acesta provine din ţara noastră. Totodată, pe produsele procesate din carne trebuie să se specifice procentul de carne provenită din România.

Toţi membrii Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor au votat în favoarea acestui proiect de lege. Camera Deputaţilor este for decizional în privinţa proiectului pentru completarea Legii nr.321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here