Se spune că: „Arhitectura este marea carte a umanităţii”. Un oraş se dezvăluie poate cel mai bine prin clădirile sale, acestea vorbind de la sine despre istoria locului şi despre oamenii care îl populează. Regimul comunist, prin ideile sale de uniformizare, a redus frumuseţea oraşelor la o imagine gri şi impersonală. Din păcate, nici Revoluţia nu a adus o revoluţie arhitecturală, ba din contră, oraşele transformându-se în „blocuri de sticlă şi beton”, ridicate fără noimă şi sens, într-un amalgam ameţitor de materiale, linii şi culori. Piteştiul nu face nici el excepţie de la grotescul arhitectural al ultimelor decenii, în micul târg regăsindu-se acum clădiri dintre cele mai ciudate. Sunt atât de multe, încât e greu de stabilit care-i cea mai urâtă. În acest haos urbanistic, am încercat să realizăm un top al celor mai „kitsch” construcţii ridicate, după 1989, în capitala Argeşului.

Vama, Finanţele şi ITM, exponate reprezentative ale stilului kitsch

vama-pitesti

Cum intri în Piteşti, de pe Autostradă, te frapează o clădire ce pare mai degrabă abandonată, decât ceea ce este: sediul Direcţiei pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Argeş. Pare un borcan de sticlă murdar, cu scările de unde s-au desprins bucăţi de gresie, într-o culoare tristă şi fără nicio urmă de stil. Vama este primul lucru pe care îl vede un vizitator al oraşului nostru, care îşi poate face repede o idee despre ceea ce poate oferi Piteştiul. Cu cât înaintezi spre inima Piteştiului, alte „minunăţii” arhitecturale ţi se înfăţişează, rând pe rând. Spre exemplu, clădirea Finanţelor, un alt amalgam de sticlă şi gresie, vopsită într-un roşu ţipător, nu face nici ea excepţie de la stilul care a cuprins instituţiile statului. Tot o clădire de o viziune aparte, care nu se încadrează deloc în specificul arhitectonic al zonei, este şi cea unde îşi desfăşoară activitatea AJOFM şi ITM. Înghesuită undeva în gura pădurii Trivale, aceasta reiterează obsesia proiectanţilor pentru sticlă, fier şi…lipsa unei parcări. Este un adevărat chin pentru cei care vin cu maşina la ITM şi AJOFM, fiind aproape imposibil să găseşti un colţişor unde să opreşti. Mai mult, în ingeniozitatea sa artistică, arhitectul a hotărât ca toate caloriferele să se afle pe holuri…şi nu în birouri.

Piaţa Ceair, dovada haosului urbanistic

piata-ceair

Haosul urbanistic al Piteştiului se poate numi şi Piaţa Ceair. Deasupra clădirii propriu-zise, se ridică spre cer, într-o spirală, o parcare, pe care nu prea o foloseşte nimeni, fiind incomod şi fără sens să urci cu maşina tocmai acolo, când vii la piaţă să cumperi un pătrunjel. Şi Piaţa Smârdan păstrează aceeaşi linie arhitecturală contemporană: sticlă, geam şi…atât.

„Casa Universitarilor”, prima construcţie modernă a Piteştiului, arată precum o coşmelie

casa-universitarilor

„Casa Universitarilor”, prima construcţie de artă modernă a Piteştiului, a ajuns, cu largul concurs al autorităţilor, o coşmelie. Printr-un contract destul de dubios, „Casa Universitarilor” a fost dată de Universitatea Piteşti în administrarea cârciumarului Daniel Otobâcu, care a transformat-o, în ce altceva, decât într-o cârciumă. După ce contractul a fost reziliat, clădirea a devenit o fantomă arhitecturală învelită în celofan. Amprenta „marelui arhitect” Otobâcu o găsim şi asupra unei alte clădiri ce aparţine Universităţii de Stat. Chiar în faţa Rectoratului din Târgu din Vale, un vagon din tablă şi sticlă contrastează puternic cu arhitectura zonei. Şi această clădire a fost transformată de Daniel Otobâcu în cârciumă, iar după ce i s-a pus lacătul pe uşi, „Academica”, aşa cum i se spunea pe vremuri, zace acum în paragină.

Tinicheaua din Expo Parc

expoparc

Nici parcurile din Piteşti nu au scăpat de kitsch-uri. În Expo Parc tronează o construcţie din fier fără nicio utilitate practică sau artistică. Semănând mai mult cu o relicvă comunistă, bizarul monument rămâne un mister pentru privitor, părând o hidoşenie din tinichea…

Biserica lui Pănescu…

biserica-prundu

La bariera CFR din Prundu, în curtea fostei întreprinderi de Poduri Metalice, spaţiul este dominat de spiritualitate…arhitecturală. Actualul proprietar, omul de faceri Constantin Pănescu, s-a gândit că singurul lucru material care-i mai lipseşte pe pământ este o…biserică. Fără turlele şi însemne specifice lăcaşurilor ortodoxe, biserica lui Pănescu pare făcută după ciorna unui elev de clasa a IV-a.

„Monumentul prostiei” urbanistice din Piaţa Vasile Milea

milea

Poposind în centrul Piteştiului, nu poţi să nu remarci cel puţin două construcţii ciudate. Lipită de Colegiul „Maria Teiuleanu”, o clădire de sticlă contrastează puternic cu zona 0 a oraşului. Pe lângă încadrarea nelalocul ei în ansamblul urbanistic, construcţia îi surprinde neplăcut pe cei care o privesc: coloane din aluminiu, sticlă şi arcade inestetice.
La câţiva paşi, chiar în Piaţa Vasile Milea, în colţ cu Casa Albă, se ridică un „monument al prostiei” urbanistice a Piteştiului, despre care nimeni nu poate să spună ce reprezintă şi pe cine.

Comments

comments