În urmă cu o săptămână, la Piteşti a avut loc cea de-a 38 ediţie a Simfoniei Lalelelor, eveniment plin de viaţă şi de culoare, florile fiind în prim plan, dând viaţă întregului oraş. Participand la eveniment ca simplu privitor, hair-stylist-ul Valentin Sandu a declarat că: ”M-a sensibilizat foarte tare parada celor prezenţi la eveniment, de la carele alegorice viu colorate şi frumos gătite cu mii de flori, până la prichindeii de la diferite grădiniţe din Piteşti, care au defilat prin faţa auditoriului zâmbitori, frumos îmbrăcaţi în costumaţii cu tematică florală şi plini de viaţă, trăind la intensitate maximă evenimentul.

Am avut un puternic sentiment de emoţie când au trecut în pas de defilare tinerii ce îmbracau portul popular românesc, respectand şi iubind tradiţiile impuse odată cu îmbrăcarea iei şi a poalelor cu şorţuri cusute manual de bunicele lor iscusite. Sentimentul de satisfacţie şi mulţumire a fost întărit de dragostea ce o am pentru stil şi vestimentaţie, fiind un iubitor al tradiţiilor populare româneşti.

Mult mai mare mi-a fost satisfacţia când am văzut că tinerii noştrii nu au uitat portul popular, iar fetele nu au uitat să îşi impletească părul în tradiţionala coadă în care şi-au prins flori de câmp astfel, asemănându-se cu „Ileana Cosânzeana” din basmul românesc. Nici tinerii noştrii nu au uitat să îmbrace cămaşa brodată frumos, cu pantaloni tradiţionali, iar la brâu cu mijlocul cambrat de cingătoarea multicoloră, unii dintre aceştia având cingătoarea cu tricolorul.

Frumos, frumos de trei ori frumos să mai vedem în ziele noastre, chiar şi ocazional şi la evenimente festive, tineri ce au dat hainele moderne şi cât mai kinki pentru câteva ore în schimbul costumului popular. Fetele au renunţat la extensii şi la coafurile excentrice împletindu-şi părul în codiţe, iar băieţii au renunţat la şapca de raper în favoarea căciulii de miel sau a clopului popular”. 

Avem o limbă, avem un port, avem o tradiţie, considerăm că acestea sunt buletinul nostru de identitate. Indiferent de vremuri sau de greutătile vieţii nu trebuie să uitam să ne educăm tinerii şi copii în spiritul tradiţionalismului românesc.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI