Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat joi că instituția pe care o conduce va redacta „probabil până luni” o solicitare adresată Curții Constituționale pentru a clarifica diferendul cu DNA pe tema hotărârilor de guvern și ordinelor de ministru.

Tudorel Toader a precizat că Ministerul Justiției doar redactează această solicitare, începând de joi, dar trimiterea ei la CCR este de competența prim-ministrului.

Toader a spus că judecătorii constituţionali vor trebui să precizeze dacă, în condiţiile în care deja Curtea a stabilit că procurorii nu pot face anchete în ceea ce priveşte ordonanţele, pot face astfel de anchete vizând hotărârile de guvern.

Premierul se va consulta cu ministrul justiţiei, Tudorel Toader, dacă e cazul să reclame DNA la Curtea Constituţională, în ideea că ar exista un conflict între Direcția Națională Anticorupție și Guvern. Conflictul are legatură cu dosarul de corupție Belina, în care sunt vizați cei doi miniștri Sevil Shhaidehh și Rovana Plumb.

DNA și ministrul justiției au un diferend legat de competențele procurorilor de a desfășura anchete pe marginea unor hotărâri de guvern. Tudorel Toader este de părere că procurorii nu ar avea acest drept, care revine unui judecător, prin procedura contenciosului administrativ. În reacție, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a sesizat CSM, considerând că o astfel de declarație este de natură să afecteze independența justiției.

Ministrul a explicat că în adoptarea actelor normative sunt trei paliere: palierul superior – ordonanţe, legi, cu decident Parlamentul, Guvernul -palierul al doilea referitor la acte adoptate de Guvern şi palierul trei, care include ordinele de ministru.

Tudorel Toader a invocat comunicatul DNA în care se spune că decizia CCR din februarie referitoare la OUG 13 este aplicabilă numai pentru ordonanţe şi legi, nu şi pentru Hotărâri de Guvern.

„€Enunţul este corect. Principiul este incorect” a consemnat ministrul Justiţiei. El a explicat că, prin decizia precedentă CCR a statuat faptul că procurorii nu pot ancheta oportunitatea, circumstanţele, împrejurările adoptării unei OUG sau legi, analiza în acest sens revenind decidentului. În aceste condiţii, Tudorel Toader a apreciat că CCR va trebui să răspundă următoarei întrebări: „Dacă la nivel de OUG sau de lege, procurorul nu poate analiza oportunitatea emiterii, la palierele 2 şi 3 poate ancheta oportunitatea, circumstanţele împrejurările emiterii?”

Tudorel Toader a precizat că iniţiativa sesizării CCR revine Guvernului, dar că redactarea acesteia este făcută de către MJ, ceea ce şi face începând din această dimineaţă şi în zilele următoare, iar draftul documentului ar putea fi gata până luni.

Comments

comments