Guvernul României reia oficial demersurile pentru includerea sitului de la Roșia Montană în patrimoniul mondial UNESCO

Guvernul României reia oficial demersurile pentru includerea sitului de la Roșia Montană în patrimoniul mondial UNESCO.

Guvernul va relua procedura de înscriere a sitului Roșia Montană în lista patrimoniului mondial UNESCO. Notificarea va fi depusă astăzi, a anunțat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

„€În urma analizei și consultărilor am luat decizia ca procedura de a înscrie situl Roșia Montană în lista patrimoiului mondial UNESCO să fie reluată. Notificarea va fi depusă astăzi, astfel încadrându-ne în termenul necesar ca dosarul să fie discutat în ședința din această vară a Comitetului patrimoniului mondial care va avea loc în China”  a spus ministrul Culturii.

1 februarie 2020 era data limită până la care Guvernul României putea solicita înscrierea dosarului Roșia Montană pe ordinea de zi a ședinței Comitetului patrimoniului mondial UNESCO, din această vară.

„€Am decis să nu amânăm acest demers, chiar dacă termenul final este 1 februarie 2021, și asta nu doar pentru că este o prioritate asumată prin programul de guvernare al PNL, ci mai ales pentru că datoria Ministerului Culturii este să apere interesele patrimoniului cultural național” a declarat Bogdan Gheorghiu.

În urmă cu un an și jumătate, guvernul PSD a stopat procedura de includere a localității Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. Motivul invocat ar fi fost faptul că România încă purta, la acea vreme, un proces cu Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here