Guvernul PNL modifică semnificativ programele naționale de sănătate! Privaţii, pe picior de egalitate cu spitalele de stat. Pe site-ul Ministerului Sănătății se află în transparență decizională un proiect de ordonanță simplă (OG) care aduce mai multe modificări la legea sănătății. Modificarea care privatizează programele naționale de sănătate pare minusculă: într-un alineat din lege, se elimină jumătate de frază.

Însă, această modificare aparent minoră va aduce schimbări uriașe în finanțarea sănătății, înseamnând liberalizarea completă a accesul spitalelor și clinicilor private la fondurile pentru programele naționale de sănătate.

În prezent, clinicile și spitalele private puteau să participe la programele naționale de sănătate coodonate de CNAS doar atunci când era depășită capacitatea furnizorilor publici de a acoperi nevoia existentă pe ariile patologice respective cuprinse în program. Prin respectiva modificare, privații ajung la egalitate cu spitalele publice, deci pot accesa oricând din fondurile cuprinse în program.

Specialiştii din sistem consideră că aceasta nu va face decât să accentueze decalajul între accesul celor bogați și al celor săraci la serviciile de sănătate. De pildă, bolnavul de cancer care intră în programul de oncologie la spitalul public va beneficia de tratament în întregime decontat de stat. În spitalul privat însă i se poate cere coplată (sau taxa pentru serviciile hoteliere) – în valoare de mii sau zeci de mii de euro. Dacă nu își permite să dea acești bani, poate opta pentru spitalul public, unde însă fondurile vor fi mult mai mici, din moment ce o bună parte din ele va pleca spre privat.

Comments

comments