Guvernul Ciucă a trecut de votul de învestire din Parlament. A fost stabilită și data demisiei!

0
68

Guvernul Ciucă a trecut de votul de învestire din Parlament. A fost stabilită și data demisiei! Guvernul Ciucă a trecut de votul de învestire din Parlament. Coaliția PNL-PSD-UDMR a fost votată cu 318 voturi ”pentru”, 126 ”împotrivă” și 0 abțineri.

Senatorii şi deputaţii s-au reunit joi în şedinţă comună pentru votul de învestire a guvernului propus de premierul desemnat Nicolae Ciucă. Toți miniștrii propuși de Nicolae Ciucă au primit aviz favorabil la audierile de miercuri din comisiile parlamentare de specialitate.

Tot astăzi, premierul Nicolae Ciucă şi cei 20 de miniștri ai coaliției PSD-PNL-UDMR depun jurământul de credință în fața președintelui Klaus Iohannis, la ora 15,00. Este ultimul pas pentru a avea un Guvern cu puteri depline care să pună capăt crizei politice.

Însă, deși deabia învestit, guvernul Ciucă are o dată limită la care va trebui să demisioneze, dacă liberalii își vor ține cuvântul față de PSD. Florin Cîţu a explicat până când va dura alianța cu social-democrații, dar şi când va avea loc rotația premierului şi a miniștrilor.

”Această coaliție este doar o coaliție guvernamentală, până în 2024. Este o noutate. Nu ne-am gândit atunci când am făcut coaliția, dar după stabilirea ei a trebuit să găsim o soluție pentru a asigura calmul pentru ambele partide și pentru electorat”, spune Cîțu.

Președintele PNL a venit şi cu explicații despre rotația premierilor. Florin Cîțu a anunțat că, potrivit acordului politic, după ce Nicolae Ciucă îşi va da demisia de la Palatul Victoria, PSD va deține funcția de premier până la alegerile din 2024. ”Pe 25 mai 2023 premierul Nicolae Ciucă va trebui să demisioneze, poate chiar cu câteva zile înainte și apoi vom avea un nou Guvern care va merge la vot în Parlament. Acesta este singurul mod în care putem face asta. Este o soluție pe care am convenit-o”, mai spune el. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here