Potrivit unui comunicat emis, miercuri, 11 ianuarie, de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti- Laboratorul Naţional de Referinţă a confirmat focarul de gripă aviară, tulpina H5N8, din comuna Tomşani, sat Loloiasca, în gospodăria lui Marian Panait, primar al comunei Albeşti Paleologu. Autorităţile au dispus măsuri pentru a împieda răspândirea virusului, scrie Agerpres.

“În data de 10.01.2017 au fost ucise toate păsările din focarul de influenţă aviară, respectiv 15 păsări domestice (1 găină, 12 raţe, 2 gâste) şi 20 păsări sălbatice (vânat) de crescătorie, acestea fiind dirijate către o unitate de incinerare autorizată sanitar veterinar. Boala a fost declarată oficial la Primăria localităţii Tomşani”, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de DSV Prahova. Zona de protecţie a fost stabilită la trei kilometri în jurul focarului. Totodată, specialiştii vor efectua inspecţii în zona de protecţie şi zona de supraveghere, păsările din localitate urmând să fie ţinute închise în adăposturi.

La începutul săptămânii, zeci de păsări au fost sacrificate din cauza suspiciunii de gripă aviară în Prahova, într-o gospodărie care aparţine unui primar, după ce analizele de laborator au ieşit pozitive.

Comments

comments