GREVĂ GENERALĂ în învățământ, de luni! Azi, o nouă rundă de negocieri sindicate-minister

Azi se reiau negocierile înaintea grevei generale din învățământ care a fost anunțată pentru luni. La ora 10.00, sindicaliștii vor ajunge la ministerul Educației pentru a discuta cu ministrul Ligia Deca despre contractul colectiv de muncă.

Liderii sindicatelor din învățământul preuniversitar au anunțat declanșarea grevei generale luni, 22 mai, la ora 8:00, după ce negocierile de miercuri ale principalelor sindicate din învățământ cu premierul Nicolae Ciucă și reprezentanții guvernului au eșuat.

Ni s-au avansat nişte propuneri pe care noi le considerăm nesatisfăcătoare, în momentul de faţă, respectiv aplicarea în integralitate a Anexei 8, pentru toţi cei care sunt prinşi şi posibilitatea prinderii în Programul de guvernare a învăţământului ca prioritate naţională. Asta este ceea ce s-a lansat în urma discuţiei”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Greva care a fost anunţată va începe luni, 22 mai, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar. Nu avem niciun motiv, în momentul de faţă, să renunţăm la această formă extremă de protest. Nu ne-am dorit-o, era obligaţia Guvernului şi a celor care au putere de decizie, cunoscând problemele noastre, să vină cu soluţii mult mai rapide. Şi, aşa cum i-am transmis şi domnului prim-ministru şi domnului Ciolacu, apare o mare problemă, cea legată de credibilitate”, a mai spus el.

Simion Hăncescu, preşedinte FSLI, a declarat că „concluzia este clară, promisiunile sunt subţiri, doar că anexa se va aplica şi că în programul de guvernare o să fie lucruri concrete legate de grila de salarizare şi că educaţia va fi prioritate”.

Oamenii aşteaptă altceva şi este limpede că de luni va fi grevă generală. Este voinţa oamenilor, mandatul nostru este de a veni cu ceva concret. Am cerut astăzi să se resolve şi problema inflaţiei, să se vină cu un act normativ care să acopere rata inflaţiei, acest lucru se poate face”, a mai spus preşedintele FSLI.

El a anunţat că este posibil să mai existe o discuţie cu premierul Ciucă, luni. „Mai este timp să se găsească soluţii dar, până atunci, mesajul nostru este clar, grevă generală din 22 mai, orele 8.00”.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că guvernul are deschidere spre dialog, referindu-se la nemulţumirile persoanelor care lucrează în învăţământ privind salariile, şi există un plan în acest sens, însă legea salarizării unitare nu poate fi făcută pe bucăţi, „acum pentru profesori, apoi pentru o altă categorie salarială”. El a adăugat că aceste probleme vor fi rezolvate, dar aspectele ce ţin de salarizare nu pot fi introduse în noile legi ale educaţiei, prin urmare modificările şi măsurile nu pot fi luate „peste noapte”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.