donareSăptămâna trecută, la Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din Piteşti a avut loc o acţiune umanitară de recoltare de sânge având ca scop donarea de celule stem unui tânăr de 23 de ani, suferind de cancer limfatic. Campania a fost iniţiată de Flori Grigoraş, specialist în proiecte europene, care a colaborat pentru demararea acestei acţiuni cu reprezentanţii Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Eduard Nonu, tânărul pentru care s-a organizat acţiunea, este elev în anul I al Şcolii Postliceale „Carol Davila” şi a fost diagnosticat cu cancer limfatic în 2011. Boala de care suferă Eduard se află în remisie, însă tânărul trebuie să facă urgent un transplant de celule stem de la un donator compatibil, iar, până acum, nu s-au găsit donatori compatibili 100% sau aproape de acest procentaj. Astfel, campania îşi propune să crească numărul donatorilor potenţiali de celule stem, înregistraţi în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, iar donarea este voluntară şi secretă. Majoritatea donatorilor au fost elevi ai Şcolii Postliceale din Piteşti, piteşteni care au aflat de pe site-urile de socializare de acest caz, dar şi angajaţi ai Penitenciarului Colibaşi, reprezentanţii Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice continuând recoltarea în aceeaşi zi şi la Penitenciar, unde tatăl lui Eduard, Adrian Nonu este angajat. „Am aflat de acest caz de pe o reţea de socializare, fiind abordată de tatăl băiatului, eu fiind implicată deja într-un caz de acest gen. Am zis „de ce nu?” Haideţi ca, de această dată, Argeşul să fie scânteia pentru ca această campanie să meargă mai departe şi în alte localităţi din ţară. Spun că a fost o acţiune în premieră, pentru că oamenii nu ştiu, cum de altfel nici eu nu am ştiut, că celulele stem pot fi colectate şi din sângele periferic. De aceea, am considerat că este extrem de important ca opinia publică să afle şi să achieseze la acest gen de campanii”, a declarat Flori Grigoraş.
Toţi donatorii din această primă etapă au beneficiat gratuit de analize complete şi complexe ale sângelui, ale căror costuri pot ajunge până la 1.000 euro. Directorul Şcolii Postliceale „Carol Davila”, Elena Stănescu, a precizat că recoltarea de sânge se face pentru stabilirea compatibilităţii în vederea donării de celule stem. „Deocamdată, se recoltează o cantitate mică de sânge, 15 ml, urmând ca, dacă va fi găsit un donator compatibil să înceapă procedura de donare celule stem, care nu este deloc periculoasă pentru donator şi nu presupune vreun risc pentru sănătate. Este asemănătoare unei transfuzii”, a declarat Elena Stănescu.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI