Marți, 21 aprilie 2015, la ora 17,00, Uniunea Armenilor din România și Parohia Bisericii Armene din Pitești, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ″Dinicu Golescu″ Argeș, organizează, în sala de conferințe a bibliotecii, un eveniment comemorativ cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la „Genocidul împotriva armenilor″.

Programul evenimentului, care va fi moderat de poeta Denisa Popescu, va include:

– Prezentarea adevărului istoric despre Genocidul împotriva armenilor 1915-1917 – prof.dr. Marius Cârjan.
– Ziua Mondială a Lecturii pentru comemorarea victimelor Genocidului – actorii Mirela Dinu Popescu și Florin Dumitru vor lectura din opere scrise de personalități ale culturii armene.
– Expoziție de fotografie-document din perioada Genocidului (în holul bibliotecii).

Chiar dacă nu are caracter religios, unul dintre cele mai importante – deşi tragice – evenimente din istoria Armenilor este legat de comemorarea genocidului acestui popor. În fiecare an, la 24 Aprilie, se comemorează de către Armenii de pretutindeni momentul când în 1915 otomanii au deportat Armeni în deşerturile Siriei, Irakului şi Arabiei, ceea ce a dus la pieirea a peste un milion de persoane. Genocidul Armean, cunoscut ca Holocaustul Armenilor sau Masacrul Armenilor (în Armeană “Marele Rău”), e asociat tragediei întâmplate datorită temerii otomanilor că Armenii s-ar fi putut alia Imperiului Ţarist – rival de timp îndelungat a otomanilor pentru supremaţia în Peninsula Balcanică şi în Caucaz.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI