Emilia, o gâscă cu gât roşu, specie protejată în România, a sfârşit tragic în curtea unui brăilean. Cea mai mare parte a ajuns pe masa omului, iar restul – la câinele din bătătură. Dispariţia păsării a fost sesizată de specialiştii Societăţii Ornitologice Române, care o monitorizau cu ajutorul unui dispozitiv special, alături de alte 10 surate, în cadrului unui proiect prin care doresc să cunoască rutele de migraţie ale speciei.

„€Lună extrem de neagră pentru o specie protejată – gâsca cu gât roşu. Din decembrie până acum, am pierdut 3 exemplare cu emiţător. Ultima din ele, Emilia, a fost găsită azi în curtea unui sătean din Victoria, judeţul Brăila. Resturi din pasărea protejată de lege fuseseră date …la câine. Lângă bucăți din ea, emiţătorul şi inele ornitologice aplicate de specialiştii din proiectul Safe Flight for Redbreasts, în care suntem parteneri. Vom reveni cu informaţii, pentru că alături de biologi, la Victoria se află şi autorităţile române care anchetează acest caz – pentru că este un posibil caz de braconaj” a scris joi pe Facebook Societatea Ornitologică Română.

Pentru că emiţătorul ataşat trimitea semnale dintr-un singur loc, ornotologii au făcut, prin intermediul Gărzii Naționale de Mediu Brăila, o sesizare de braconaj cinegetic. Polițiștii care au investigat cazul au constatat că resturi din pasăre, inclusiv emiţătorul, se aflau pe terenul unui bărbat de 52 de ani. Acesta nu este vânător și nu deține legal armă de vânătoare.

„€Terenul respectiv nu este împrejmuit cu gard, iar în prezent este folosit pentru depozitarea hranei de animale. Bărbatul nu deține calitatea de vânător și nu este deținător legal de armă de vânătoare” spun polițiștii brăileni. Aceștia anunță că cercetările sunt continuare pentru a vedea dacă este vorba sau nu de o infracțiune.

Societatea Ornitologică Română a refăcut treseul păsării cu ajutorul semnalelor primite şi a publicat jurnalul ultimei zile pe contul de Facebook.

€Emilia – ultimul zbor
Dincolo de ipoteze, datele transmise de emițător ne arată care a fost traseul Emiliei înainte de a ajunge în gospodăria din Victoria, Brăila.
14 ianuarie – la ora 17 fara 3 minute, pasărea pleacă de pe terenul agricol unde se hrănea și trece din județul Ialomița în județul Brăila. Zboară la o înălțime de 35 de metri.
La ora 18, Emilia trece de satul Victoria, spre nord, e deasupra unui teren agricol. Altitudinea de zbor este foarte joasă – 4 metri. (Posibilă rănire prin împușcare, posibilă rătăcire în ceață)
Emilia se întoarce spre sud și ocolește satul. Semnalul o arată la altitudinea de 17 metri.
19,30 –€ Emilia zboară direct peste sat, din nou spre nord. Următorul semnal o arată într-o pădurice de salcâm de lângă curtea unde a fost găsită. Altitudine – 1 metru.
Următoarele semnale vin grupate din curtea unde au fost găsite emițătorul și resturi din pasăre.
15 ianuarie – specialiștii așteaptă mișcări noi. Acestea nu vin. Sunt alertate autoritățile și partenerii.
16 ianuarie –€ autoritățile și biologii ajung la pasăre. Și biologii și vânătorii și polițiștii constată semne clare că pasărea a fost prelucrată de om – jumulire, tranșare etc.

Gâsca cu gât roşu, una dintre cele mai ameninţate specii la nivel global, cuibăreşte în zona arctică a Rusiei şi iernează de-a lungul coastelor nordice şi vestice ale Mării Negre, iar în contextul existenţei unor lacune în cunoaşterea locurilor de cuibărit, ornitologii au decis monitorizarea a zece exemplare.

În luna decembrie a anului trecut, semnalul primit de la transmiţătorul unui alt exemplar de gâscă cu gât roşu a încetat în apropiere de Balta Albă, iar pe 4 ianuarie, ornitologii au găsit emiţătorul de la un alt exemplar pe un teren agricol. În acest ultim caz, reprezentanţii SOR cred că pasărea trăieşte.

Proiectul “Teren sigur pentru gâştele cu gât roşu”, derulat de Societatea Bulgară pentru protecţia Păsărilor în parteneriat cu mai multe organizaţii, printre care şi SOR, are drept obiectiv general conservarea speciei şi un buget de circa 2,6 milioane de euro.

Comments

comments