Galerie foto. Galeriile Ilfoveanu, un nou proiect marca Gheorghe Badea. Spaţiul cultural oferit piteştenilor este unul la cel mai înalt nivel de eleganţă şi rafinament

Joi, 26 mai, în prezenţa întregii lumi artistice şi de afaceri argeşene, oficialităţilor locale şi judeţene, alături de care au luat parte şi invitaţi de seamă la nivel naţional, a fost inaugurat cel mai modern spaţiul cultural din Argeş: Galeriile Ilfoveanu, un proiect al Fundaţiei Culturale Ilfoveanu, adică familiile marelui artist Sorin Ilfoveanu şi a omului de afaceri argeşean Gheorghe Badea.

Printre invitaţii de la Bucureşţti s-au numărat ministrul de Justiţie, Robert Cazanciuc, şi consilierul BNR Adrian Vasilescu. Galeriile Ilfoveanu propun publicului cultural argeşean, şi nu numai, un spaţiu generos unde vor găsi o bibliotecă, o cafenea, o librărie, magazin de materiale de artă, spaţii expoziţionale, ateliere de pictură şi fotografie, o sală de evenimente multimedia, un atelier de creaţie.

Ideea unei fundatii culturale şi a unui spatiu viu dedicat artei în general, a incoltit in mintea maestrului Sorin ilfoveanu cu multi ani in urma, el impartasind-o la vremea respectiva cu prietenul si totodata unul dintre colectionarii operelor sale, Gheorghe Badea.

Proiectul este readus la suprafata de Gheorghe Badea in Martie 2016, cand cu sprijinul celor doua familii, Badea si Ilfoveanu precum si suportul financiar al companiilor din Grupul Industrial Componente, grup pe care il conduce, proiectul capata forma si prinde aripi.

Cei doi fosti colegi ai liceului I.C Bratianu, ramasi buni prieteni de-a lungul timpului isi dau astfel mana la numai doi pasi de acelasi liceu, imbogatind Pitestiul cu o galerie de arta multifunctionala de valoare europeana – una dintre putinele galerii private cu lucrari de autor din Romania.

Fundaţia Culturală Ilfoveanu este o ofertă pentru spaţiul românesc de a evalua şi transforma arta ei reprezentativă, în dependenţă cu arta europeană. Legată fundamental de istoria şi evoluţia societăţii româneşti, în ciuda decalajelor de valorizare, arta românească originală aduce vibraţie şi rezonează cu publicul, motiv suficient pentru a încerca ridicarea cotei şcolii de artă naţională.

Fundaţia Culturală Ilfoveanu îşi propune ca misiune, să fie un spaţiu al dezbaterii şi dialogului artistic. Sensibilizarea comunităţii faţă de actul artistic, emularea şi stimularea unui public avizat care decriptează şi  asimilează estetica artei contemporane, constituirea unui nucleu de difuzare a informaţiei artistice, sincron cu efervescenţa fenomenului european, sunt priorităţi ale fundaţiei.

De asemenea, deoarece creaţia artistică are nevoie de o platformă de cercetare, inovare şi comunicare, Fundaţia Culturală Ilfoveanu îşi asumă un asemenea demers. Şi pentru că educaţia în artă asigură combustia sănătoasă pentru devenirea unei societăţi umane, copiii şi tinerii vor avea dedicat un spaţiu pentru experimente culturale, ateliere şi evenimente de bună calitate.

Scopul declarat al fundaţiei este deci, acela de a construi un model de bună practică, un parteneriat de succes în domeniul artei, bazat pe experienţa businessului şi pasiunea pentru frumos, în strânsă legătură cu mediul artistic şi societatea civilă.

Pentru că arta are în primul rând o valoare socială, relaţiile dezvoltate în jurul pieselor expuse în galerii sunt preţioase şi creative, aşa încât tinerii, artiştii, iubitorii de artă, vor fi provocaţi la dialog şi empatie. Pentru ca întâlnirile să fie dorite şi plăcute, aducem estetica contemporană, workshop-urile, evenimentele, expoziţiile în spaţii neconvenţionale, demonstraţiile de creaţie într-un spaţiu prietenos, cu ceai şi cafea, reviste şi cărţi de artă, printre gazde atente şi primitoare.

În spațiul galeriilor este legitimă prezenţa unui magazin de artă, aşa încât există şi oferta profesionistă a unor piese unicat, obiecte de artă sau derivate.

Ateliere de lucru, cursuri şi evenimente culturale

Fundaţia Culturală Ilfoveanu are un calendar incintant, deschide uşa artei vizuale, cursuri de artă fotografică, artă decorativă şi artă plastică pentru copii, tineri şi adulţi, laboratoare de artizanat dar şi de media şi comunicare. Îşi asumă însă şi vecinătatea teatrului, a poeziei, muzicii şi dansului, prin ateliere şi seri culturale, concerte şi recitaluri, lansări de carte şi vernisaje de pictură, în care participanții se vor relaxa şi comunica, se vor exprima prin artă, contribuind la dezvoltarea unui spaţiu cultural original şi dezirabil.

Expoziţii temporare

Galeriile cu expoziţii temporare vor fi spaţii dedicate artei contemporane, de la grafică, pictură şi sculptură la artă fotografică, video, instalaţii şi proiecte experimentale, realizate de generaţia consacrată sau de noua generaţie de artişti inovatori. Vor fi de asemenea generatoare de comunicare între creatori şi publicuri. Îşi propun să ateste încă o agora pentru industriile creative şi culturale. Pentru că sunt spaţii de întâlnire valoaroasă a ideilor şi artiştilor, a criticilor şi curatorilor, vor echilibra premiera unor expuneri cu validarea lucrărilor relevante din arta românească. Scopul final este crearea parteneriatelor şi colaborărilor cu marile galerii naţionale şi internaţionale pentru promovarea artei contemporane româneşti.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here