Regele Mihai I a fost înmormântat sâmbătă, 16 decembrie, în noua Catedrală Arhiepiscopală și Necropolă Regală de la Curtea de Argeș. În jur de 10.000 de oameni au asistat la funeraliile ultimului rege al României.

După ce a fost oficiată slujba de înmormântare la Catedrala Patriarhală din București, sicriul cu trupul Majestății Sale defuncte a fost transportat cu Trenul Regal până la Curtea de Argeș. Pe parcursul călătoriei de la București la Curtea de Argeș lângă sicriul Regelui Mihai au stat de gardă militari din Regimentul 30 Gardă Mihai Viteazul, dar și membrii Familiei Regale împreună cu IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, și cu IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal.

Înainte de înhumarea propriu-zisă în Noua Catedrală, sicriul a fost dus în Catedrala ctitorită de Sfântul Neagoe Vodă Basarab, unde a fost oficiată o slujbă de pomenire.

Patru ierarhi ai Bisericii noastre s-au rugat pentru sufletul Majestății Sale, Mihai I, în vechiul lăcaș de cult: IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, IPS Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, și PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului.

Pe aleea care duce la Noua Catedrală Arhiepiscopală s-au aflat preoți cu torțe în mâini. De asemenea, mii de persoane au venit în apropierea lăcașului de cult în care a avut loc ceremonia privată pentru a aduce un omagiu Majestății Sale defuncte. După acest moment, militarii brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul au efectuat tragerea a douăzeci și unu salve de tun și au intonat Imnul Național și Imnul Regal.

Regele a fost înhumat în prezența Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a României și a membrilor Familiilor Regale străine prezenți la eveniment.

Odihneşte-te în pace, Majestate!

(sursa: eparhiaargesului.ro)

Comments

comments