SUPER AFACERE. Fostul primar din Leordeni, Teodor Toader, deţine una dintre cele mai mari plantaţii de mure din ţară, veniturile obţinute fiind de 50.000 de euro pe an la un hectar de cultură.

Teodor Toader, primar la Leordeni între 1996 – 2000, cultivă un soi american de mure uriaşe din anul 2006, iar în prezent deţine una dintre cele mai mari plantaţii din România. Veniturile sale sunt de 50.000 de euro pe an pentru un hectar de plantaţie, în condiţiile în care cheltuielile nu depăşesc 5.000 de euro. Însă nu totul a fost aşa de uşor de la bun început: „După ce am terminat primul mandat, ştiam că nu o să mai ies primar. Am pierdut la o diferenţă de doar 79 de voturi, deoarece chiar în seara alegerilor a apărut pe un post local de televiziune ştirea că eu aş fi făcut infarct şi toată lumea a crezut că o să mor, aşa că nu mai m-a votat nimeni în ultimele trei ore. Nu am făcut un capăt de ţară din asta şi m-am apucat de agricultură. Din 2000 am început să cultiv căpşuni ecologice, iar, din 2006, m-am axat numai pe mure. Practic, în anul 2005 am văzut la un client murele uriaşe şi atunci am zis că asta vreau să cultiv şi eu. Şi am început să mă documentez, iar în 2006 am cumpărat 240 de butaşi de la Institutul din Mărăcineni, care erau aduşi tocmai din America, din Munţii Stâncoşi. Pentru că, la început, nu ştiam foarte multe despre această cultură de mure Thornfree din cei 240 de butaşi, 160 s-au uscat. Însă, din cei 80 de butaşi rămaşi am reuşit să cultiv 6 – 7 hectare de mure, dar sper ca în curând să ajung la 10 ha. În aceste condiţii, la un profit de circa 50.000 de euro la hectar, de pe cele 10 hectare pot ajunge şi la o jumătate de milion de euro pe an“, ne-a declarat fermierul argeşean.

Anul trecut, fostul primar a obţinut o recoltă de 20 de tone pe un hectar de mure

După cum afirmă, fostul primar din Leordeni este singurul fermier din România care cultivă soiul Thornfree, un soi de mure uriaş, de încap doar trei fructe într-o palmă. Anul trecut a avut o recoltă de 20 de tone la hectar, toată culeasă manual, între jumătatea lui iulie şi 1 septembrie. „Eu sunt singurul din România care am adevăratul soi Thornfree. Ce vedeţi pe piaţă drept Thornfree e de fapt mur românesc fără spini. Un fruct de acesta, de păcăleală, are doar 60% din mărimea murelor mele. Mare parte din producţie o vând la hipermarketuri precum Kaufland, Cora sau Mega Image, dar şi la micii comercianţi. De exemplu, anul trecut, jumătate din producţie, adică peste 10 tone, am vândut-o la Kaufland pe 14 lei/kilogramul, iar la comercianţi am vândut murele cu 8 – 18 lei/kg. Nu am angajaţi permanenţi care mă ajută, doar zilieri, ce se apucă de treabă din martie până la sfârşitul sezonului, când terminăm culesul fructelor, în septembrie. În jur de 18 oameni m-au ajutat anul trecut la plantaţie. Anul acesta, sper însă să dau lovitura. Datorită precipitaţiilor mari, cu siguranţă producţia va fi şi mai bună şi mai mare”, a mai precizează fostul primar.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI