În ciuda numeroaselor dificultăţi întâmpinate, agricultura, creşterea animalelor şi a păsărilor au devenit, în ultimii ani, domenii-cheie de investiţie.

Culturile şi producţiile eco sau bio sunt şi ele o nişă pe care din ce în ce mai mulţi investitori cu viziune au considerat-o o oportunitate, încă înainte de a fi declarată de autorităţi o preocupare oficială şi o şansă pentru viitor. Argeşul are norocul de a se putea lăuda acum cu cei mai buni şi mai mari producători de ouă din ţară, atât pe producţia convenţională, cât şi pe cea eco, producţia zilnică de ouă pe care fermele din Argeş o livrează pe piaţa naţională apropiindu-se de jumătate de milion!

Grupul Haditon produce 400.000 de ouă zilnic

De departe, cel mai mare producător de ouă este grupul de firme Haditon care, în fermele proprii sau cele pe care le deţine împreună cu partenerii, a ajuns la un efectiv de peste 500.000 de găini outoare. Programul de investiţii bine pus la punct şi curajul de a apela la fondurile europene au făcut din fermele din Bârla, fosta „Avicola”, şi Stolnici cele mai moderne ferme de profil din România unde condiţiile şi dotările sunt la cel mai înalt nivel. De asemenea, patronii Haditon au ales să facă afaceri şi cu alţi parteneri, celebrul grup Toneli, şi au continuat investiţiile alături de aceştia în alte două unităţi, la Davideşti şi Oarja. „În total,  în toate cele patru ferme, adunate, efectivul actual de găini pentru ouă a ajuns, la aproximativ 500.000 de păsări. Dintre acestea, ouă minim 80%, deci punem zilnic pe piaţă cel puţin 400.000 de ouă!”, spune  Hady Khoury, managerul şi proprietarul grupului de firme Haditon.

27.000 de ouă, produse ecologic, pleacă zilnic în magazine din fermele de la Budeasa şi Mălureni

Cel de-al doilea mare jucător argeşean pe piaţa de profil este o firmă de familie, „Ouă de ţară”, pornită de o tânără familie piteşteană, Anca şi Cătălin Pop, cu dorinţa de a face numai producţie de calitate, 100% ecologică. Între timp, a devenit numărul 1 în ţară! „Trăiam la oraş cu nostalgia gustului savuros pe care le au ouăle produse în gospodăriile ţărăneşti sau pe care le mâncam în copilărie la bunicii noştri. Astfel, ne-am gândit să producem ouă care să aibă gustul, aspectul şi proprietăţile ouălor adevărate de la ţară, având, în acelaşi timp, garanţia calităţii şi a sănătăţii lor datorită furajelor ecologice cu care sunt hrănite şi a condiţiilor optime de creştere din zootehnia ecologică”, spune Anca Pop, managerul firmei. „Ouă de ţară” este, din punct de vedere cronologic, a treia fermă ecologică de găini ouătoare din România, înfiinţată în 2009, la Valea Mărului, în Budeasa.  Din punct de vedere al capacităţii de producţie, „Ouă de ţară” este, în prezent, cel mai mare producător ecologic din România, ajungând la o capacitate de 30.000 de capete, distribuite în trei puncte de lucru.
Firma beneficiază şi de un centru de sortare şi ambalare conform normelor UE. Practic, ouăle sunt produse, marcate şi ambalate de aceeaşi firmă şi transportate direct la punctele de vânzare, un argument în plus în ceea ce priveşte prospetimea produsului şi garantia calităţii. Din cele trei ferme pleacă zilnic cel puţin 27.000 de ouă, ceea ce ridică producţia totală a judeţului la peste 400.000 de ouă!

Comments

comments

DISTRIBUIȚI