Afirmaţiile făcute de Adrian Miuţescu în conferinţa de presă a PNL, cum că la ICN sunt scurgeri radioactive de la reactor, iar aerul şi apa din Mioveni ar fi infestate, au stârnit vii reacţii atât în rândul opiniei publice, cât şi în cel al factorilor de decizie din Ministerul Energiei.

Regia Autonoma Tehnologii pentru Energia Nucleara (RATEN), în subordinea căruia sea flă Institututl de Cercetări Nucleare, a efectuat un control, în urma căruia nu s-au descoperit niciun fel de probleme.

Singurul cu probleme va fi, de acum încolo, Adrian Miuţescu, purtător de cuvânt al PNL, care a fost dat pe mâna Direcţiei de lnvestigare a lnfracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi riscă să îi se deschidă dosar penal pentru afirmaţii de natură să afecteze siguranţa naţională.

Iată comunicatul RATEN, semnat şi ştampilat de directorul general, Cristian Patticu.

Regia Autonoma Tehnologii pentru Energia Nucleara (RATEN), care include Sucursala lnstitutul de Cercetari Nucleare (RATEN ICN Piteşti) a luat Ia cunoştinta, prin mijloacele de informare media, de afirmatiile deosebit de grave facute in cadrul conferintei de presa din data de 19.03.2015 de domnul Adrian MIUTESCU, conform carora “la Reactorul  de  Ia  Mioveni  sunt  scurgeri  radioactive,  iar  apa  şi  aerul  sunt intestate” .

Mentionam ca aceste afirmatii au fost făcute fară ca domnul Adrian MIUTESCU sa se intereseze Ia conducerea RATEN sau a RATEN ICN privind posibilele probleme aparute in functionarea Reactorului TRIGA de la RATEN ICN Piteşti.

Sesizata din  oficiu, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) a efectuat in data de 22.03.2015 o inspectie la RATEN ICN Pitesti, avand ca obiectiv verificarea respectarii limitelor conditiilor tehnice de exploatare ale Reactorului Nuclear TRIGA 14 MW, din punct de vedere al securitatii combustibilului nuclear, radioprotectiei şi gestionarii deşeurilor radioactive.

Concluziile acestei inspectii sunt cuprinse in Procesul Verbal de Control nr. 4969/22.03.2015 precum şi in Comunicatul de Presa postat pe site-ul CNCAN, din care rezulta ca „valorile parametrilor de mediu pe amplasamentul  ICN Pitesti s-au situat in limitele de variaţie ale  fondului  natural, nefiind pusa in pericol sanatatea populaţiei sau a personalului expus profesional”.

Considerand ca prin afirmatiile iresponsabile facute, domnul Adrian MIUTESCU a alarmat in mod nejustificat populatia intregului judet Argea fest afectata imaginea increderea opiniei publice, interne şi internationale privind exploatarea in siguranta a instalatiilor nucleare din patrimoniul RATEN ICN Pitesti, RATEN, în calitate de detinator legal al acestor instalatii, a depus o plangere penala impotriva domnului Adrian MIUTESCU la Directia de lnvestigare a lnfractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), înregistrata cu nr. 32/ 24.03.2015, in temeiul prevederilor art. 38 din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului.

În situatia în care se decide deschiderea urmaririi penale, RATEN isi rezerva dreptul de a se constitui parte civila in dosar, pentru daunele create de afirmatiile cu totul neîntemeiate şi nedocumentate.
În spiritul principiilor de securitate nucleara, RATEN nu va accepta niciodata ca imaginea sa sa fie folosita in spatiul politic.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI