România înregistrează cea mai mică rată de absorbţie a fondurilor europene, fiind singura ţară care are o rată de sub 60 la sută, cu 20 la sută sub media înregistrată la nivelul Uniunii Europene, spune şefa reprezentanţei Comisiei Europene în ţara noastră, Angela Filote.

Întrebată care sunt motivele pentru care România se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte rata de absorbţie a fondurilor europene, reprezentanta Comisiei Europene în România a răspuns că printre motive se numără „superbirocratizarea, hăţişul birocratic în procedurile de accesare a fondurilor europene”, dar şi „schimbarea regulilor jocului în timpul jocului”, lucruri pe care le reclamă mulţi dintre cei care au făcut demersuri pentru a accesa fonduri europene.

Totuşi, pentru cei perseverenţi, care nu se sperie de probleme birocratice şi sunt dispuşi să facă un efort pentru a le depăşi, sunt disponibile fonduri pentru susţinerea diferitelor activităţi şi domenii de investiţii.

Sunt disponibili deja bani pentru programe doctorale şi post-doctorale şi programe şcolare

„În acest context, este bine de ştiut faptul că încă se depun eforturi pentru evitarea riscurilor în implementarea noilor programe operaţionale care se vor lansa anul acesta. Chiar dacă România a început negocierile cu Comisia Europeană încă din 2013, Acordul de Parteneriat 2014-2020 a fost validat în luna august a anului trecut. În acest moment, sunt aprobate patru programe operaţionale:

PO Asistenţă Tehnică, PO pentru Competitivitate (fost POS CCE), PO Capital Uman (fost POS DRU) şi PO Capacitate Administrativă (fost PO DCA). Cereri de propuneri proiecte au fost lansate deja în cadrul POCU, pe două măsuri: DMI 1.5 „Programe doctorale şi post-doctorale în sprijinul cercetării” şi DMI 2.2 „Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii”. AM POSDRU va informa cât de curând data publicării în Monitorul Oficial a Ghidurilor Solicitantului – Condiţii Specifice şi data închiderii sistemului informatic.

În cadrul aceleiaşi perioade, 2014-2020, în vederea atingerii obiectivelor Politicii Agricole Comune a UE, au fost aprobate şi publicate variante finale pentru trei măsuri ale Programului Dezvoltare Rurală (fost PNDR) 2014-2020 : 4.1 – „Investiţii în exploataţii agricole”, 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” şi 19.1 – Sprijin pregătitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare rurală (LEADER). Deloc de neglijat, o altă oportunitate de accesare a fondurilor nerambursabile în acest an o reprezintă fondurile guvernamentale, fonduri alocate de guvernele unor ţări europene (Norvegia şi Elveţia) precum şi apelurile lansate direct de Comisia Europeană. Pentru o mai corectă şi mai detaliată informare, recomand www.fonduri-structurale.ro, site -ul oficial unde cei interesaţi de obţinerea de fonduri pot găsi toate datele necesare”, ne-a declarat Florentina Grigoraş, unul dintre cei mai performanţi consultanţi în domeniul fondurilor europene din ţară.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI