Despre Elisabeta Rizea, femeia-eroină care a luptat împotriva comuniştilor şi care a îndurat 12 ani groaznici de închisoare şi tortură, s-au scris foarte multe lucruri.

Se ştie deja că argeşeanca, născută în comuna Domneşti, a fost arestată şi torturată de autorităţile comuniste în perioada 1952-1961 şi abia în 1992 a dat primul interviu în care a povestit despre toate atrocităţile la care a fost supusă. Iată că totuşi subiectele despre Elisabeta Rizea nu s-au epuizat, astăzi aducându-vă în prim-plan „fişa matricolă penală” a acestei eroine, un document care a însoţit-o de-a lungul detenţiei şi în care au fost trecute toate datele de identificare, inclusiv amprenta degetului mare de la mâna dreaptă. Definiţia fişei matricole penale este aceea de document de evidenţă a deţinutului, care îl însoţea pe acesta din urmă prin toate închisorile. Aceste fişe aveau o formă tip, sub forma unei coli cartonate, cu rubrici atât pe faţă, cât şi pe verso. Pe lângă datele de identificare ale fiecărei persoane (numele, prenumele, data naşterii, locul naşterii, părinţii şi domiciliul) şi cele administrative legate de condamnare (fapta şi descrierea pe scurt a acesteia cu articolul aferent, mandatul de arestare, hotărârea judecătorească, durata şi felul pedepsei), existau şi o serie de menţiuni caracteristice situaţiei de deţinut politic (ocupaţia, averea, originea socială şi apartenenţa politică). Cea mai importantă caracteristică a acestor fişe o reprezenta împărţirea datelor deţinutului între perioada de dinainte şi perioada de după instalarea regimului de „democraţie populară”.
În anul 2007, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a demarat un proiect de inventariere a fişelor matricole de penitenciar ale foştilor deţinuţi politici, proiect ce se derulează cu sprijinul Fundaţiei „Konrad Adenauer”. Deşi totalul provizoriu al proiectului înregistrează un număr de 76.000 de deţinuţi politici cărora urmează să le fie inventariate foile de penitenciar, la acest moment s-a ajuns doar la 16.000 de nume.

 

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI