Cazul judecătorului Toni Greblă de la Curtea Constituţională a României are conexiuni şi în Argeş. Potrivit investigaţiilor procurorilor DNA, Greblă şi complicii săi puseseră la cale un plan pentru a spargere embargoul impus de Federația Rusă produselor agricole din Uniunea Europeană. El voia să exporte în Rusia carne şi produse din carne cumpărate de la două firme din judeţul nostru.

Spargerea embargoului este cea mai dură dintre acuzaţiile aduse lui Greblă. Potrivit DNA, în august 2014, Greblă a avut mai multe întâlniri cu Bîrcină, Săvoiu și Dolghi, complicii săi, pentru a stabili cum vor face exporturile. Ei au decis să facă acest lucru prin Turcia.

Săvoiu – care avea mai multe relații în mediul afaceriștilor de pe malul Bosforului un partener, pe Sevket Corekci. Săvoiu a inițiat în Turcia mai multe discuții pentru derularea unor operațiuni comerciale (export) de cereale, materiale de construcții și/sau produse de minerit atât în Federația Rusă, cât și în Republica Moldova.

Planul era ca firmele românești să exporte în Turcia, marfa era preluată de un off-shore înființat în Insulele Virgine Britanice, și apoi ajungea în Rusia. Pentru a duce planul la capăt, membrii grupării au falsificat mai multe documente vamale de transport sau comerciale, pe care le-au prezentat la autoritatea vamală.

În același timp, în România, Bîrcină împreună cu persoane din anturajul său (Costin Iliescu şi Nicolae Orbișor) au întreprins demersuri în vederea achiziționării de produse de la diverse societăți comerciale specializate în prelucrarea și conservarea cărnii (abatoare). Aceștia au contactat două societăți argeşene pentru a cumpăra tone de produse din carne: SC Rador A&E SRL Bascov și SC Coșco Vele SRL Rucăr pentru exportul în Rusia.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI