Finanțare europeană pentru Spitalul Județean de Urgență Pitești. Vor fi cumpărate materiale și aparatură pentru bolnavii Covid-19

Zi importantă pentru cea mai mare unitate spitalicească din judeţ! A fost semnat contractul de finanțare aferent proiectului ”Consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare cauzată de COVID-19 în cadrul SJUP”.

Datorită eforturilor personalului implicat, respectiv membrii Unității de Implementare a Proiectului: expert financiar Din Isabela, consilier juridic Stanciu Diana, expert achiziții Tudose Laurențiu, expert tehnic Dicu Marius, instituția va fi dotată, curând, cu aparatură, dezinfectanți și echipamente specifice COVID-19. Angajații SJUP implicați au fost sustinuți și motivați în fiecare moment de către managerul instituției, doamna consilier juridic Molfea Adriana.

Deși nu au fost achiziționate servicii de consultanță, Spitalul Județean de Urgență Pitești a reușit să obțină finanțare europeană cu un punctaj de 98 de puncte din totalul de 100, în valoare de 42,445,108.79 lei, sumă care va fi investită pentru a completa dotările existente, absolut necesare managementului pacienților COVID-19. Se vor achiziționa: dezinfectanți, echipamente de protecție și, cel mai important, aparatură de înaltă performanță: aparatură monitorizare hemodinamică avansată, aparatură încălzire plasmă, aparatură ventilație mecanică pentru transport, aparat digital fix pentru radiodiagnostic cu doi detectori, toate acestea fiind necesare în tratarea și diagnosticarea pacienților Covid -19 din cadrul SJUP.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, va acorda finanțarea nerambursabilă Spitalului Județean de Urgență Pitești conform graficului de plăti stabilit prin contractul de finanțare, în mai multe tranșe.

Acest proiect se va derula până la sfârșitul anului 2021. În acest moment procedura de achiziție este în desfășurare, iar o parte din aparatura medicală și dezinfectanții, în evaluare tehnică.

Reamintim că aceste fonduri europene au fost accesate din dorința de a continua lupta cu virusul SARS-CoV -2 și de a crește capacitatea instituției de a răspunde în timp util și eficient la criza Covid-19, prin asigurarea dotărilor necesare managementului pacienților infectați și restrângerii răspândirii noului coronavirus în rândul personalului angajat și al pacienților non-covid”, transmite purtătorul de cuvânt al Spitalul Județean de Urgență Pitești, ref. sp. Cristina Cazacu.

Trecusem de etapa precontractuală, cererea depusă către Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), fiind admisă, în urma evaluării administrative, tehnice și financiare. Mai era un singur pas, proiectul să fie semnat, iar acest lucru s-a realizat azi. E o zi pe care cu siguranță o voi ține minte. Nu a fost deloc ușor, dar eram convinsă că vom ajunge aici, chiar dacă nu am avut susținerea unei echipe de consultanță în ceea ce privește redactarea proiectului. Mi-am impulsionat colegii, pe cei 4-5 cu care am lucrat la redactare.

Nu ne-am oprit, până nu l-am finalizat. Este cel mai mare proiect cu finanţare europeană accesat vreodată de SJUP, un adevărat punct de sprijin în aceste vremuri instabile, în care este extrem de important să avem asigurate necesarul de materiale, de echipamente de protecţie, dar şi aparatura necesară tratării la nivel înalt a bolnavilor de Covid-19. Vor fi achiziționate inclusiv nebulizatoare şi o staţie modernă de purificare a aerului”, a precizat managerul SJUP, c.j. Molfea Adriana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here