DISPARE IARBA-DRACULUI! Pentru că statul le-a tăiat o mare parte din subvenţie, majoritatea agricultorilor argeşeni cultivatori de tutun au preferat, anul acesta, să îşi reducă suprafeţele cultivate. Astfel, la nivelul judeţului, din peste 100 de hectare cultivate anii trecuţi, anul acesta au mai rămas doar mai puţin de 20. Ministerul Agriculturii a decis anul trecut să schimbe modul de acordare a subvenţiei şi valoarea acesteia după ce cultivatorii îşi făcuseră deja plantaţiile, astfel că anul acesta, cei mai mulţi au renunţat să mai cultive tutun.
Unul dintre cei mai vechi şi mai mari cultivatori de tutun din Argeş, inginerul agronom Ilie Tălmaciu din Ştefăneşti, a plantat anul acesta doar 3 hectare – din cele 11 pe care le-a avut anul trecut – deşi are peste 10 ani de când s-a apucat de această cultură, timp în care a investit enorm în utilaje speciale, pentru a-şi putea eficientiza producţia. „Anul trecut, după ce plantasem 11 de hectare, ne-au anunţat că nu ne va mai plăti subvenţie decât pentru suprafaţa de referinţă, cea pe care am declarat-o în primul an când ne-au dat ajutor, şi m-am trezit că mi-au dat bani doar pentru 3 hectare jumătate. Nici banii nu ni i-au dat întregi, ne-au dat subvenţia la jumătate! Iar pe anul acesta, nu ştim încă ce bani o să primim, fiindcă de abia prin octombrie-noiembrie ne vor spune valoarea subvenţiei. Am fost şi la minister, la noul ministru, i-am explicat că astfel distrugem producţia şi tot ce am muncit anii trecuţi, dar nu cred că se va rezolva mare lucru. Iar pe seceta de anul acesta, care a scăzut recolta, nu ştiu ce vom scoate din vânzare. Probabil că ne vom scoate cheltuielile. Anul acesta, am investit vreo 35-40 de milioane pe hectar, iar de vândut, o să vindem ieftin de tot, cu un leu jumătate pe kilogram. Am pierdut şi beneficiarii italieni, care ne dădeau mult mai mult, 4 lei pe kilogram. Şi anul trecut, şi anul acesta vom vinde la unguri, dar plătesc mult mai prost. În condiţiile astea, nu mai merită! O să mă gândesc dacă la anul mă mai complic cu tutunul sau pun altceva. Depinde doar de subvenţii”, ne-a declarat supărat cel mai priceput şi pasionat cultivator argeşean.
În afara sa, în Argeş doar vreo 7 alţi agricultori şi-au mai încercat norocul în cultivarea tutunului. Investiţiile în aceste plantaţii sunt de regulă destul de mari, începând cu sămânţa şi răsadurile şi terminând cu maşinile de plantat sau de înşirat tutunul la uscat, plus costurile pentru îngrijire şi combaterea dăunătorilor.
Economic vorbind, profitul din tutun vine aproape direct din subvenţii, din vânzarea tutunului către parteneri acoperindu-se banii pe lucrări. Ca productivitate, din 7 kilograme de plantă verde, iese un kilogram uscat, iar recolta poate fi una bună, cu multe frunze, doar cu multă ploaie sau irigat, ceea ce nu este, totuşi, rentabil. Anul acesta, spre exemplu, din cauza secetei, Ilie Tălmaciu a scos o producţie de numai 700 de kilograme la hectar.