TRADIŢII La sfârşitul săptămânii trecute, la Stolnici a fost mare sărbătoare.
Timp de trei zile, oamenii locului şi invitaţi din toată ţara s-au bucurat de Festivalul Căluşului, un eveniment unic în România, care promovează valorile tradiţionale româneşti. „Festivalul Căluşului este un eveniment deosebit de important, pentru că noi încercăm să păstrăm tradiţia, jocul Căluşului fiind învăţat la noi în comună din tată-n fiu, şi încercăm să îl facem cunoscut şi în lume.
Din fericire, ne-am bucurat de prezenţa mai multor ansambluri de căluşari din Argeş şi Olt, precum şi de invitaţi de seamă, care fac cinste folclorului românesc – o dovadă a interesului pentru manifestarea noastră – dar şi de afluenţa de public”, a declarat Sevastian Pupăză- Roşu, primarul comunei, iniţiatorul acestui festival.
Un alt artizan al succesului Festivalului Căluşului a fost Florentina Grigoraş, manager de proiect, care a reuşit să atragă fonduri europene pentru organizarea acestei ediţii. „Este un eveniment ajuns la cea de-a şaptea ediţie, în acest an pe bani europeni, cu un buget mulţumitor. Se întâlnesc aici ansambluri de căluşari din toată Muntenia şi Oltenia şi nu numai!”, a declarat aceasta. Proiectul a fost finanţat din banii oferiţi de UE prin programul pentru dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, pentru a creşte atractivitatea României ca destinaţie turistică.
Pe lângă tradiţionalul dans al căluşului, spectatorii s-au bucurat şi de recitalurile unor interpreţi consacraţi precum Maria Ciobanu, Ionuţ Dolănescu sau Fuego şi Irina Loghin, Petrică Mâţu-Stoian şi Emilia Ghinescu. Postul de televiziune Favorit TV a transmis în direct festivalul.
Căluşul se joacă de Rusalii şi reprezintă un ritual de trecere de la primăvară la vară, când spiritele morţilor sunt active. Dansul poate fi conceput ca o formă de comunicare între lumea de-aici, reprezentată de o comunitate socială dată, şi o lume „de dincolo”, reprezentată de fiinţe mitice feminine, denumite iele.