Fermierii care au suferit pagube din cauza secetei pot beneficia de reducerea impozitului pe norma de venit

Norma de venit plătită de fermieri a fost redusă pentru acei agricultori care au raportat pierderi de producție.

Potrivit Ordinului pentru aprobarea procedurii de reducere a normei de venit în cazul activităților agricole reducerea se aplică proporțional cu pierderea respectivă.

Pentru veniturile din activități agricole realizate de persoanele fizice, individual sau într-o formă de asociere, în cazul în care s-au înregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile ce pot fi asimilate dezastrelor naturale și care afectează peste 30% din suprafeţele destinate producţiei agricole vegetale/animale deţinute, norma de venit se reduce proporțional cu pierderea respectivă. La pierderi se înscriu fenomene precum înghețul, grindina, poleiul, inundațiile, ploaia abundentă, seceta, dar și pagubele produse de animalele sălbatice.

Impozitarea se realizează prin depunerea Declarației 221 „Declarație privind veniturile din activități agricole impuse pe bază de norme de venit”.

Impozitele sunt stabilite de direcțiile specializate ale administrațiilor finanțelor publice teritoriale până pe data de 15 februarie a anului pentru care se datorează impozitul pe venit.

Constatarea pagubelor și evaluarea pierderilor se face la cererea persoanelor fizice/asocierilor fără personalitate juridică care desfăşoară activităţi agricole pentru care venitul anual se stabileşte pe bază de norme de venit; de o comisie constituită pe plan local, prin ordin al prefectului judeţului/municipiului Bucureşti, la propunerea directorului executiv al direcţiei agricole judeţene/municipiului Bucureşti, dintr-un reprezentant al primăriei, un specialist al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, un reprezentant al direcţiei agricole judeţene/municipiului Bucureşti şi un reprezentant al direcţiei generale regionale a finanţelor publice din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here