FRAUDĂ Circa 40% dintre cererile de subvenţii pentru bovine în zonele defavorizate din Argeş s-au dovedit neeligibile, în urma controlului efectuat de inspectorii APIA pe teren. În unele cazuri, animalele pentru care se cerea subvenţie nici nu existau. După capitolul ovine şi caprine, unde an de an au fost descoperite fraude de proporţii, fermierii argeşeni au încercat în acest an aceeaşi metodă şi în cazul subvenţiilor pentru bovine în zonele defavorizate. Cu alte cuvinte, şi la acest capitol ţăranii argeşeni au minţit, în speranţa că vor obţine mai mulţi bani decât ar merita.
Eşantionul de control a numărat 404 dosare, din totalul de 2.700 de cereri depuse. „Subvenţia pe bovină în zona defavorizată ar fi trebuit să se ridice în acest an la aproximativ 250 de euro pe cap de animal, aceasta calculându-se în funcţie de numărul de animale eligibile. Eşantionul de control se calculează proporţional, în funcţie de numărul de cereri. După procentul de cereri găsite în neregulă, cam 40%, îmi este teamă că şi eşantionul de supracontrol va fi unul foarte mare şi că vom mai găsi probleme! Din păcate, fermierii noştri nu se învaţă minte şi mulţi dintre cei care au depus cereri de subvenţie au crezut că pot profita de neatenţia noastră şi au declarat în hârtii mai mult decât au în realitate. Inspectorii noştri au găsit pe teren o sumedenie de nereguli, raportat la cerinţele obligatorii de la Comisia Europeană, după care s-a efectuat controlul. Potrivit acestora, fiecare animal trebuie să aibă paşaport, două crotalii, câte una în fiecare ureche şi registrul fermierului, completat la zi împreună cu medicul veterinar, registru care trebuie să cuprindă tot istoricul animalului, de la naştere şi până în prezent. La unii fermieri nu am găsit ba una, ba alta, iar la alţii nu am găsit nici animalele!”, spune Marius Stroescu, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Argeş.
Deocamdată, cei care au minţit în declaraţii nu vor suporta consecinţele, dar nu vor mai primi banii pentru animalele care nu au avut actele în regulă. Astfel, suma totală ce urma să fie acordată ca subvenţie, care este fixă, va fi împărţită pentru un număr mai mic de animale şi valoarea subvenţiei pentru animalele eligibile va fi mai mare. Altfel spus, de câştigat vor avea fermierii care au fost corecţi. Plăţile efective vor fi făcute până la 30 iunie.